Försäkringskassan har varit för hård i bedömningen av om gravida kan få ersättning under graviditeten. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Fler borde få graviditetspenning

Fler gravida kvinnor borde kunna få graviditetspenning. Försäkringskassan är för hård i sina bedömnningar, visar en granskning som Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF gjort.

– För det första har jag en glaspipa som väger lite och sen ska jag stå och fånga glassmassan, säger glasblåsaren Lena Måwe som inte fick någon graviditetspenning.

– Tyngden på det beror ju på vad man blåser, blåser man stora karaffer väger det självklart mer. De lyften gör jag flera gånger per dag och jag står framför en ung som är 1200 grader varm.

En granskning som Inspektionen av Socialförsäkringen gjort visar att Försäkringskassan är för hård i sina bedömningar. Kassan tar för lite hänsyn till den medicinska utvecklingen och hur arbetsmarknaden förändrats de senaste 20-30 åren.

– Vi ser att de lägger alldeles för stor tyngd på huruvida kvinnan har tunga lyft i sitt arbete eller inte, säger Nina Karnehed som har gjort undersökningen.

Vad blir konsekvenserna av det?

– Konsekvensen blir att kvinnor som går och står mycket och som har en ökad medicinsk risk för förtidsbörd inte omfattas av den här ersättningen fastän de enligt lagstiftningen borde göra det.

Nina Karnehed har gått igenom domar i förvaltningsrätten ett år bakåt och tittat på 500 akter och använt registeruppgifter över närmare 650 000 kvinnor som fått barn mellan 2005 och 2010.

Tendensen är tydlig. Kvinnor som har rätt till graviditetspenning får inte det i den omfattning de har rätt till.  

– Psykiskt ansträngande arbeten omfattas inte av lagstiftningen, med dagens lagstiftningen har de inte rätt till ersättning.

Granskningen visar också att det är stora skillnader i landet mellan vem som får och vem som inte får ersättning. Här har ingen ändring skett på senare år. Fler gravida borde alltså ha rätt till graviditetspenning konstaterar ISF.

Men när det gäller sjukpenning i samband med graviditet verkar det fungera. Kvinnor som har skäl och söker sjukpenning får det också. Men trots att ungefär 70 procent av gravida kvinnor någon gång är borta från jobbet i slutet av graviditeten så får färre sjukpenning i dag och fler tar ut föräldrapenning i förtid.

– Sjukpenningstalen har gått ned sedan 2005 samtidigt som andelen tar ut föräldrapenning har ökat, säger Nina Karnehed.

– Så ser man det på en populationsnivå så verkar det som att det är färre som ansöker om sjukpenning och i stället är det fler som plockar ut föräldrapenningen innan barnet föds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".