Svensk exportindustri går bra trots eurokris

Stora exportföretag klarar krisen bättre
1:40 min

Exportindustrin i Sverige ser ut att klara prövningarna som eurokrisen för med sig trots nedskrivna tillväxtsiffror.

– Exportindustrin i allmänhet är inte alls pressad i Sverige. De senaste exportsiffrorna var till exempel något bättre än månaderna innan så vi har inte sett så mycket av det. Det finns säkert en del enskilda företag som har en rätt stor handel med Grekland men de är nog väldigt få. Framförallt de stora företagen har betydligt större export i tillväxtländerna som växer snabbt, till exempel i Asien och Sydamerika, säger Mauro Gozzo, Exportrådets chefsekonom.

Exportföretagen är dragloket i svensk ekonomi. Förra året exporterade de här företagen varor och tjänster för 1 649 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär hälften av svensk BNP.

Att exporten fortsätter att hålla hög fart är med andra ord av stor betydelse för ekonomin.

På ett sätt kan man säga att exportföretagen haft tur. Krisen är ännu så länge i alla fall koncentrerad till länder som väger ganska lätt i portföljen.

Stora företag som Ericsson finns på många kontinenter och drar just nu nytta av att tillväxten är hög på andra platser. Så här sa Ericssons VD Hans Vestberg sa i samband med den senaste kvartalsrapporten.

– Det är det som är styrkan med Ericsson. Vi har olika regioner som går upp och ner. Nu har vi åtta av tio regioner som växer.

Det kan förstås vara värre för mindre företag som inte är etablerat på olika kontinenter. Men det är ändå de optimistiska tongångar som dominerar, säger Mauro Gozzo på Exportrådet.

– Många företag säger till mig att de inte ser några större negativa effekter än så länge men man blir naturligtvis mer försiktig med nya satsningar och det är inte alltid bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".