Bakgrund Italien: Planerade reformer

Den italienska senaten har godkänt reformprogrammet och banar väg för nästa beslut i parlamentets underhus på lördag. De flesta förändringarna har Italien förhandlat om med EU för att hålla ekonomin i schack.

Planen är att spara 60 miljarder euro. Momsen höjs från 20 till 21 procent.

Offentliganställdas löner fryses fram till 2014. Skatteflykt ska bekämpas och det blir en ny energiskatt.

Privatiseringar:

Italien kommer att sälja statlig egendom, före detta militära installationer och jordbruksmark, för att få ned skulden på 1 900 euro. Enligt Silvio Berlusconi räcker försäljningen till för att få in 16 miljarder euro under tre år. Investerare kan betala med statsobligationer och på sätt pressas skulden ned ytterligare.

Avregleringar för olika yrken:

En liberalisering av yrken som bokföring och jurister och därmed öka konkurrensen på arbetsmarknaden.

Konkurrensutsätta offentlig service:

Lokala beslutsfattare och myndigheter måste öka konkurrensen inom service, statens inblandning i energi, transporter, vatten och sophämtning ska minskas.

Pensionsreformer:      

Pensionsåldern höjs från 65 år till 67 år 2026. Men i praktiken är reformen redan genomförd. Däremot vill inte Berlusconis koaltionspartner Lega Nord  förändra systemet som ger arbetare rätt att den som arbetat minst 40 år har rätt att gå i pension oavsett ålder.

Förenklad byråkrati:
     

Målet är att minska ned byråkratin framförallt för företagen. Ett system med nollzoner inom byråkratin eftersträvas genom att ekonomisk och juridisk hjälp erbjuds över hela Italien till den som fastnat i byråkratin.

Arbetslösheten:

Försök att både minska arbetslösheten och framförallt se till att unga och kvinnor får jobb. Ett lärlingssystem ska införas och möjligheter att distansarbeta.      
          
Infrastruktur:     

Skattelättnader ska stimulera förbättringar av infrastrukturen.

      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".