Sydsudans president Salva Kiir. Foto: Pete Muller/Scanpix.

Sudan kan ha begått internationellt brott

Sudan kan ha begått internationellt brott
1:24 min

FN misstänker att Sudan kan ha begått ett internationellt brott när sudanesiskt flyg i går enligt uppgift bombade ett flyktingläger inne i Sydsudan. Sudan förnekar helt attacken, men spänningen stiger nu längs gränsen mellan de två nya staterna.

– Vi ser väldigt allvarligt på det som har hänt och behöver nu mer information om exakt vad som skedde, men det kan röra sig om ett internationellt brott, säger en talesman för FN:s människorättskommissionär i Genève.

Det var på eftermiddagen i går som flyg under flera timmar bombade ett område i närheten av ett flyktingläger i Sydsudan, vid gränsen mot grannen i norr.

Enligt lokala myndigheter dödades tolv människor. FN:s flyktingorganisation UNHCR säger att minst två av bomberna föll inne i lägret, bland annat precis bredvid en skola, men att ingen dödades där.

Sydsudans regering anklagar Khartoum för att ligga bakom bombningen som skedde enligt känt mönster från andra delar av Sudan, till exempel Darfur, men Sudans militär nekar.

Flygattacken är bara det senaste i en rad exempel på den spänning som nu verkar öka på gränsen mellan de nya grannarna - Sudan och Sydsudan som blev självständigt för bara fyra månader sen. Upprepade strider har dödat flera hundra personer de senaste veckorna i delstaterna kring gränsen, och båda sidor anklagar varandra för att stödja gerillaverksamhet i syfte att destabilisera gränsområdet.

Sydsudans president Salva Kiir gick i går till ett ovanligt hårt angrepp mot Sudan och president Bashir. Han sa att Khartoum är ute efter att dra in de två staterna i krig, för att få tillfälle att annektera oljefälten. Efter delningen i somras hamnade de inom Sydsudans gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".