EU:s förra miljökommissionär, Stavros Dimas blir Greklands nya utrikesminister. Foto: Scanpix.

Den nygamla grekiska regeringen är på plats

Venizelos sitter kvar
1:45 min

Den nya grekiska samlingsregeringen och premiärminister Lucas Papademos har formellt installerats av den grekiskortodoxa kyrkans ärkebiskop i Aten.

Kraftigt försenad började den officiella ceremonin då grekiskortodoxa kyrkans överhuvud formellt installerade den nya premiärministern Lucas Papademos och hans utvalda ministrar i samlingsregeringen.  Det är en nygammal blandning från framförallt de två största partierna.

Den på alla sätt tyngste ministern i den grekiske regeringen stannar kvar på sin post. Finansminister Evangelos Venizelos är garanten gentemot EU för att sparkraven verkligen genomförs i Grekland. Venizelos är professor i juridik och utsågs så sent som i juni till finansminister i dåvarande PASOK-regeringen.

Flera andra ministrar från den gamla socialistiska PASOK regeringen stannar också kvar i regeringen, som vice premiärministern, utbildningsministern och hälsoministern.

Men utrikesministern är ny och kommer från det största oppositionspartiet Ny Demokrati. Stavros Dimas har varit miljökommissionär i EU tidigare.  Ytterligare tre ministrar tas från konservativa Ny Demokrati.  

Dessutom ges högerextrema LAOS partiet två ministerposter.

Efter ceremonin där regeringen svärs in kommer en debatt starta i parlamentet i Aten som ska leda till en omröstning om den nya regeringen får parlamentets förtroende.

Den omröstningen väntas bli på söndag kväll. 

Debatten kommer med stor sannolikhet att bli hetsig. Men eftersom samlingsregeringens tre partier har klar majoritet i parlamentet är det inte någon risk att regeringen inte får godkänt på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".