1 av 9
2 av 9
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
3 av 9
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
4 av 9
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
5 av 9
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
6 av 9
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
7 av 9
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
8 av 9
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
9 av 9
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Magi i luften den elfte november 2011

"Siffrorna har tillskrivits ganska stor kraft"
1:52 min

Över hela världen har i dag datumet 11.11.11 uppmärksammats på olika sätt. Många fler än vanligt valde till exempel att gifta sig, och i Göteborgs domkyrka vigdes i dag 11 bröllopspar samtidigt.

– Det känns underbart, jag är så lycklig, säger Rosita Holmström som var en av brudarna.

Elva minuter över elva skred de elva brudparen uppför altargången i domkyrkan. Men även på många andra håll i landet hade fler valt att gifta sig just denna tid. Jonas Engman, etnolog vid Stockholms universitet, har sett hur fenomenet med magiska datum har växt på senare år, även om fascinationen funnits länge.

– Det är något vi känner igen kulturhistoriskt sett, just siffrorna har tillskrivits en ganska stor kraft, och speciellt när vissa sifferkombinationer dyker upp så har människor uppfattat det som att de har och ger en magisk kraft, säger han.

Ja, i dag är det till och med vanligare att välja ett speciellt datum som bröllopsdag än att gifta sig i hänryckningens tid pingsten. Vi blandar friskt mellan traditionella religioner, numerologi och nya riter i dagens samhälle. En del tar det på blodigt allvar, men andra ser det som en sätt att göra vardagen till något extra.

– Grunden är att vi människor försöker bemästra vår värld. Vi lever i ett samhälle där vi gärna vill tro att vi kan bemästra det mesta, men det kan vi ju inte, och det vet vi också.

– Det här blir ett sätt att skapa någon slags kunskap. Vi gör det på lek, många, de flesta kanske till och med, men samtidigt finns det ett korn av att det här faktiskt skulle kunna fungera, säger Jonas Engman.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala föddes i natt den allra första svensken med personnummer 111111, som fick Älva som mellannamn.

Washington Post skriver om ett ökat spelande och lottköpande i dag. En del tror att det kommer att inträffa katastrofer, andra att vi har bättre kontakt med våra känslor i dag.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".