Ryssland godkänner Kyotoavtalet

Den ryska regeringen har godkänt Kyotoavtalet, som ska minska luftföroreningarna i världen. Beslutet har tagit lång tid eftersom motståndet från många håll i Ryssland är stort.

Rådgivare till presidenten hävdar att Kyoto hotar den ekonomiska tillväxten.

I rysk tv var nyheten om att Kyotoavtalet nu träder i kraft tack vare att Ryssland skrivit på inte första nyhet. Toppnyheten var istället president Vladimir Putins besök bland grisar och skördetröskor på ett jordbruk i Samara i södra Ryssland.

Och där ställdes inga frågor om Kyotoavtalet.

Starkt motstånd
Motståndet har varit stort mot att skriva på avtalet som ska minska växthusgasutsläppen. Senast förra veckan skickade ryska vetenskapsakademin ett brev till presidenten där de sa sig vara emot att ratificera avtalet. Det finns inga bevis för ett samband mellan koldioxidutsläpp och klimatförändringar hette det.

Presidentrådgivaren Andrej Illarionov sa idag sedan avtalet skrivit på att det var högst motvilligt, eftersom det innebär en ekonomisk förlust för Ryssland. Det kan kosta oss många miljarder dollar, sa han. En beräkning som bygger på att den fördubbling av tillväxten som är presidentens mål fram till 2010 inte går att kombinera med Kyotoavtalet.

Parlamentet beslutar
De länder som ratificerat avtalet förbinder sig att inte öka sina industriutsläpp och även om Ryssland idag ligger väl under, så innebär den planerade tillväxten ökade utsläpp.

Andra hävdar dock att Kyoto kan bli positivt för Ryssland, landet kan handla med utsläppskvoter och blir intressant för företag som vill investera i miljöteknik. Chefen för miljöövervakning och meteorologi sa att det finns teknik redan för att minska utsläppen av koldioxid i Ryssland och risken är minimal att landet förlorar ekonomiskt på Kyoto.

Nu återstår bara att parlamentet fattar beslut om Kyoto. Men det är mer en formalitet eftersom majoriteten där stöder presidenten Vladimir Putins linje. Och då är det troligt att ett beslut kommer redan före årets slut.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".