Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Alla höns i EU ska få sittpinnar och sand

Eskil Erlandsson: Det är jättebra
1:38 min

Från och med årsskiftet blir det totalstopp för värphöns i oinredda burar. Det har EU-kommissionen nu bestämt sig för. De som inte följer förbudet kan räkna med att hamna i EU-domstolen, enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

– Nu meddelar kommissionen att man har för avsikt att man efter 1 januari 2012 bedriva överträdelseärenden mot de länder som inte klarat av att ställa om sina burar till de inredda burar som det måste vara, eller släppa hönorna på frigående ytor. Det tycker jag är jättebra, säger Eskil Erlandsson.

Förbudet mot att ha värphöns i burar utan sand och sittpinne är en av EU:s många långkörare.

Redan för tolv år sedan fattades beslut om att förbjuda burarna utan inredning. Men det fanns en dispens som skulle gälla ända fram till den första januari nästa år. Den dispensen har äggproducenterna försökt förlänga.

Det såg länge ut som om EU-kommissionen skulle gå med på en kompromiss som innebar att burarna skulle få vara kvar men att äggen bara skulle få säljas till industrin. Äggen skulle heller inte få exporteras.

Men nu har alltså EU-kommissionen ändrat sig och det blir ett totalförbud för oinredda burar. De som bryter mot förbudet blir stämda inför EU-domstolen.

Länder som Frankrike, Spanien, Italien, Portugal och Polen tillhör de som fortfarande har höns i oinredda burar. De här länderna har därmed under många år haft en klar konkurrensfördel jämfört med äggproducenter från till exempel Sverige.

– Under den tid som varit, eftersom vi gått före, är det klart att konkurrenssituationen varit annorlunda, innebärande att man haft högre kostnader för produktionen av ägg i vårt land än vad man haft i till exempel Polen, säger Eskil Erlandsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".