Klicka för grafik: Elrelaterade bränder

Kraftig ökning av elbränder

"Svårt att få tag på en hantverkare"
2:18 min

Antalet elbränder har ökat kraftigt de senaste åren. Förra året rapporterades nästan 6 000 bränder som berodde på elfel, för fem år sedan var det knappt 4 000.

Orsakerna kan vara flera, menar Anders Jernsk och Lenita Löfgren som vi träffade vid ett byggvaruhus i dag.

– Det är väl förmodligen, skulle jag gissa, bristen på hantverkare. Det är svårt att få tag på en hantverkare att utföra sakerna, då gör man det själv, säger Anders Jernsk.

Tror du det råder någon hemmarfixartrend?

– Ja, det tror jag absolut. Det är många program på tv och det är väldigt poppis. Man ska fixa själv och alla ska vara lite händiga, så det tror jag absolut, säger Lenita Löfgren.

Det har blivit lite av en trend att fixa hemma. Design och funktion är viktigt, men för många blir det på bekostnad av säkerheten. Under förra året rapporterades nästan 6 000 bränder som orsakats av elektronisk utrustning i hemmet, vilket är drygt 2 000 fler än för fem år sedan, enligt siffror från Svensk Försäkring som sammanställt uppgifter från svenska försäkringsbolag.

Bransch -och arbetsgivarorganisationen Elektriska installatörsorganisationen säger att de sett allt fler felaktiga elinstallationer de senaste åren.

– Problemet tror jag är att de tror att de har tillräckligt kunskap om enklare elinstallationer i hemmet. Det är faktiskt ett arbete som i de flesta fall ska göras av en behörig installatör, säger Jan Siezing som är vd för organisationen.

Många menar ju att ett problem är att få tag i en elektriker?

– Ja, så kan det naturligtvis vara. Men man måste ju ställa det emot riskerna man tar genom att göra jobbet själv utan tillräcklig kunskap. Jag skulle ju aldrig låta någon skära med en skalpell i mig för att jag inte får ta i en läkare.

Det finns saker som inte vem som helst får göra, som att byta ett ojordat uttag mot ett jordat, lägga in golvvärme och sätta upp ett extra eluttag. Och om det visar sig att någon gjort otillåtna elinstallationer och det orsakat en brand kan försäkringsbolagen neka ersättning.

Ett sätt att få ner antalet bränder skulle enligt Jan Siezing kunna vara en obligatorisk elbesiktning vid bostadsförsäljning.

– Vi skulle vilja ha en besiktning av elanläggningen, på samma sätt som man besiktigar övriga delar av huset vid överlåtelse av fastigheten.

Och vad skulle det betyda?

– Det skulle betyda att man fick gå igenom elanläggningen, konstatera att den är elsäker och skapa trygghet både för säljare och köpare, säger Jan Siezing

Lotta Myhrén och Parisa Khakuei

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".