Eskil Erlandsson. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Erlandsson vacklar i frågan om gårdsförsäljning

"Jag ser svårigheter med det förslag som finns"
1:57 min

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har tidigare starkt förespråkat gårdsförsäljning av alkohol. Nu är han benägen att hålla med folkhälsominister Maria Larsson och ser vissa problem. De menar att det kan vara svårt för regeringen att lägga fram det nuvarande utredningsförslaget om gårdsförsäljning.


I går rapporterade Ekot att folkhälsominister Maria Larsson tror att det skulle vara väldigt svårt för regeringen att lägga fram ett förslag om att exempelvis vin- och ölproducenter ska få sälja sina produkter direkt till besökare som tittar på verksamheten. Maria Larsson hänvisar till att viktiga remissinstanser är tveksamma till förslaget.

Eskil Erlandsson är den minister som hårdast drivit frågan om gårdsförsäljning. Men nu låter han mer tveksam då han väljer att lyfta fram problemen med förslaget

– Liksom Maria Larsson ser jag svårigheter med det förslag som finns, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Vad är det för problem som du ser med det förslag som utredningen har lagt fram?

– Det finns betänkligheter kring att ytterligare öka antalet tillgängliga platser för inköp av alkoholhaltiga drycker. Det finns också en risk för det systemmonopol som vi har i vårt land och som vi är rädda om, säger Eskil Erlandsson.

Han understryker emellertid att han egentligen vill ha gårdsförsäljning.

– Jag är tydlig när det gäller möjligheten att fylla på med ytterligare en pusselbit. Det skulle bli en möjlighet för de verksamheter som vi har på några håll i landet i dag, att öka sin sysselsättning och verksamhet på sina företag, säger landsbygdsministern.

Eskil Erlandsson vill inte nu säga om utredningen behöver göras om eller om det är omöjligt att lägga fram förslag om gårdsförsäljning. Han hänvisar istället till att regeringen arbetar med frågan.

Svenska producenter av vin och öl har hoppats på gårdsförsäljning. De är nu besvikna på att regeringen verkar mer tveksam.

– Vi tycker att det är tråkigt att det går sådana rykten just nu. Det här är inget hot mot systembolaget eller mot det svenska vinmonopolet. För oss betyder det mycket att kunna få fler besök och att få en ökad ekonomi det vår verksamhet, säger Anders Melin, ordförande i föreningen Svenska vinodlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".