Mario Monti, som tippas bli ny premiärminister, välkomnas av andra senatorer inför omröstningen om sparpaketet. Foto: Mauro Scrobogna/Scanpix.

Senaten röstade igenom italienskt sparpaket

Börserna reagerade positivt på beskedet
1:41 min

I Italien har landets senat i dag röstat igenom det stora besparingspaketet som syftar till att få ordning på landets ekonomi och få ned statsskulden. Italiens statsskuld ligger i dag på 120 procent av landets BNP.

Senatens godkännande innebär även att det första steget mot premiärminister Silvio Berlusconis avgång nu har tagits.

Med en överväldigande majoritet, 156 för och 12 emot, så godkände tidigare i eftermiddags den italienska senaten det enorma besparingspaketet.

Paketets syfte att rädda Italien undan det ekonomiska öde som har drabbat Grekland.

Men hela eurozonen och euron som valuta står på spel, Italien är eurozonens tredje största ekonomi. Pressen från EU på Italien att anta paketet har varit hård.

Börserna reagerade positivt på senatens godkännande. Milanobörsen steg med mer än tre procent efter omröstningen.

Men, paketet är kontroversiellt här i Italien. Det innebär bland annat att alla offentliganställdas löner fryses till år 2014.

Många fackföreningar och vänsterorganisationer har sagt att de ska kämpa mot paketet och det har till och med hörts hot om strejker, något den italienska ekonomin idag förmodligen klarar sig utan.

Nu ska även det italienska underhuset ska rösta om paketet. Det sker förmodligen redan imorgon. När det är gjort, så har premiärminister Silvio Berlusconi lovat att avgå. Han kommer förmodligen att efterträdas av Mario Monti.

Monti har tidigare varit EU-konkurrenskommissionär. Han beskrivs även som politiskt icke-polariserande, lågmäld teknokrat. Attribut som kanske inte kan tillskrivas Berlusconi.

Det kommer nog minst sagt att märkas att Italien får en ny premiärminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".