Breivik tillåts vara med i rättssalen

Anders Behring Breivik får vara med på omhäktningsförhandlingen i Oslo tingsrätt på måndag, trots att polisen ville att han bara skulle tillåtas delta via videolänk.

Norges högsta domstol har beslutat att förhandlingen ska ske inför öppna dörrar, vilket betyder att Breivik för första gången sen terrordåden den 22 juli får möta press och allmänhet. Det skriver norska nyhetsbyrån NTB.

Både tingsrätten och hovrätten har tidigare beslutat att Breivik inte skulle få vara med personligen, men det beslutet överklagades och Högsta domstolen har alltså beslutat att Breivik får vara med vid förhandlingen.

– Vi är självfallet glada för att Högsta domstolen fastslår att Breivik får möjlighet att komma till sin egen förhandling i rätten. Det här handlar om rättssäkerhet. Det var detta han själv önskade från början, säger försvarsadvokat Geir Lippestad till VG Nett.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".