1 av 2
2 av 2

Polisen skrotar datasystem för hundra miljoner

"Den frågan har jag inget jättebra svar på"
2:26 min

Polisens egenutvecklade nya bärbara datasystem som satts i drift under året, ska läggas ner. I stället flyttas det över till datajätten Oracles system, efter en utredning ledd av Oracles egen personal. Dåligt, dyrt och riskfyllt, säger polisens datatekniker själva.

I det nya systemet har varje polispatrull med sig en bärbar dator och ska utreda och skriva rapport på plats. Sen skickas informationen direkt vidare till åklagare.

Systemet har sjösatts under året och har enligt rikspolischefen Bengt Svensson varit en succé.

– Pust, som vi har fått, är att hantera ärenden snabbare i vardagen och utanför polisstationen. Den kommer införas på alltfler brott och ge resultat , sa Bengt Svensson tidigare i höst till P4 Gävleborg.

Men nu gör polisen en helomvändning. Från att ha hyllat sitt egenutvecklade system ska det flyttas över till datajätten Oracles system. Detta efter utvecklingskostnader på 100 miljoner kronor och 12 000 nyutbildade poliser.

– Poliserna ute på gatan kommer verkligen märka minimalt av den här förändringen. Det är mer en teknisk förändring som sker under huven, säger Ola Öhlund, ansvarig för polisens it-utveckling vid Rikspolisstyrelsen.

Men många inom polisens egen it-avdelning menar att utredningen som gjorts om systembytet är en glädjerapport och kommer att kosta mycket mer och vara betydligt mer osäker och riskfylld än den ger sken av.

Ekot har sett utredningen och också flera kritiska rapporter om den. Men ingen vågar kritisera beslutet offentligt.

– Det är en stor komplex verksamhet. Vi är nästan tusen personer på it-avdelningen, säger Ola Öhlund.

Förutom att man tycker att rapporten bygger på orealistiska antaganden så står flera av kritikerna själva uppsatta som författare till den positiva rapporten.

Dessutom är förstudieledaren anställd av Oracle. Alltså just det företag vars system förordas i utredningen.

– Hans roll i det här jobbet har varit att svara på frågor och vara oss behjälpliga i den här plattformen, säger Ola Öhlund.

Men om ni har lett den, varför står han uppsatt som förstudieledare?
– Den frågan har jag inget jättebra svar på.

Han är ju anställd av Oracle, är det då bra eller dåligt att han står uppsatt som förstudieledare?
– Ja, det är olyckligt tycker jag. Återigen är min bild att förstudien letts härifrån it-staben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".