Fulla förare får kortare straff

1:22 min

Personer som kört alkoholpåverkade och dömts för grov oaktsamhet och vållande till kroppsskada får i genomsnitt kortare fängelsestraff än vad nyktra får som dömts till fängelse för samma brott. Det visar en ny utredning vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Studien bygger på alla svenska tingsrättsdomar mellan 1995 och 2005. De 16 fall av nyktra förare som dömts för grov oaktsamhet och vållande till kroppsskada har fått fängelse i genomsnitt 308 dagar medan de som kört rattfulla fick 235 dagar.

Har föraren varit grovt rattfull och haft mer än 1 promille alkohol i blodet har fängelsestraffet i genomsnitt blivit ännu kortare: 191 dagar.

De som kört rattfulla har alltså dömts till 24 procent kortare fängelsetid än de nyktra.

Varför det ser ut så här är oklart men en förklaring kan vara att det bara är de nyktra förarna som har begått riktigt allvarliga fel som straffas med fängelse.

Men utredaren på VTI, Mohammad Reza Yahya, anser att skillnaderna signalerar att det inte är värre att begå brott som rattfull än som nykter.

– Hur ska vi förbättra oss i onykterfrågan? Ett av verktygen är straffet. Att skärpa straffet blir ett hinder och förebygger brottet. Om jag vet att jag får tio års fängelse om jag kör onykter börjar jag tänka till, säger han.

Malin Olofsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista