Fadimes pappa åtalad för mord

Pappan till den mördade Fadime Sahindal åtalades på onsdagen för mord. Enligt åklagaren finns det inga tvivel om att pappans syfte var att döda sin dotter.
- Vi påstår att han har berövat Fadime livet genom att skjuta henne i huvudet med en pistol, säger kammaråklagare Anne Sjöblom till ekot. Enligt åtalet sköt Rami Shahindal sin dotter med tre skott. Redan det första träffade henne i tinningen och var direkt dödande. I förhör har pappan berättat att han gick till fots till mordplatsen; en lägenhet i Uppsala där Fadimes syster bor. Pappan anade att Fadime befann sig där och hade tagit med sig en pistol som han 30 år tidigare fått av sin far. I rättegången kommer Fadimes mamma och systrar, som bevittnade mordet, att höras. Likaså ska en kusin till pappan vittna om att pappan kort efter mordet ringde honom och berättade att han hade skjutit Fadime. Kammaråklagare Anne Sjöblom säger att pappan under en längre tid hade haft tankar på att döda sin 26-åriga dotter. Till det fanns flera orsaker. - Hon hade träffat en svensk pojkvän vilket inte kunde accepteras enligt familjens seder, rättegångarna 1998 blev väldigt uppmärksammade i massmedia, vilket var mycket jobbigt för honom, och hans son dömdes till ett fängelsestraff. Det är de tre omständigheter som gör att han bestämmer sig för att ta livet av Fadime, säger Anne Sjöblom. När Fadime 1998 polisanmälde sin far och sin bror för de hot de riktat mot henne ledde det till att brodern dömdes till ett fängelsestraff. Detta har alltså, enligt åtalet, spelat en viktig roll i förhållandet till familjen. I förhören kallar pappan sin dotter för ''hora''. Han säger att hon trakasserat familjen och att även hans vänner reagerat kraftigt på att Fadime berättat sin historia i massmedia. Det spekulerades tidigt i att fadern hade en medhjälpare när Fadime mördades. Enligt åklagaren finns det dock inget som belägger de misstankarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista