Silvio Berlusconi, premiärminister Italien. Foto: Andrew Medichini/Scanpix.

Berlusconis tid kan snart vara över

"Det är som en dröm som har blivit sann"
2:08 min

I Italien så håller underhuset fortfarande på att debattera det besparingspaket som senaten igår godkände. En omröstning väntas inom kort, och om förslaget godkänns väntas premiärminister Silvio Berlusconi avgå senare i dag. Men tilltron till landets politiker att få Italien ur den ekonomiska krisen är lågt bland italienarna.

– Det finns ingen som kan ta oss ur den här krisen, vi har inget bra alternativ, säger 26-åriga studenten Isabella Trueba dystert.

Besparingspaketet debatteras fortfarande i parlamentet, motståndet är större i underhuset än i senaten, som godkände det igår, men det väntas gå igenom.

Det innebär att det mycket väl bara kan vara timmar kvar för 75-åriga Silvio Berlusconi som Italiens premiärminister.

Berlusconi har i dag enligt uppgifter här, ätit lunch med Mario Monti. Den före detta EU-kommissionären som med största sannolikhet kommer att efterträda honom som premiärminister. Monti väntas leda en samlingsregering. Han har ett brett stöd, men många av Berlusconis anhängare tycker inte om honom.

Monti är en respekterad ekonom, men frågan är om han kommer att lyckas vända utvecklingen i Italien. Isabella Trueba tror inte det.

– Det finns inga jobb här, i synnerhet inte för unga människor. Och det finns nästan inga unga människor i politiken, säger Isabella Trueba, som därefter påpekar att Mario Monti fyller 68 i år.

Ett regeringsmöte är planerat till klockan sex idag. Det kommer att bli Berlusconis sista, om besparingsförslaget har godkänts.

Efter mötet ska Berlusconi bege sig till presidentpalatset och lämna in sin avskedsansökan till president Giorgio Napolitano. Men Berlusconi har gjort återvänt till politiken förr, och många italienare betvivlar att dom verkligen har sett det sista av honom.

– Ska han verkligen sluta nu, vi tror inte riktigt på det säger, Isabella Trueba. 

– Om det verkligen är så, så är det som om en dröm har blivit sann, tilläger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".