Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arabförbundet stänger av Syrien

Andra gången Arabförbundet sätter ned foten i år
1:35 min
Yussef al-Ahmad, Syriens ambassadör i Arabförbundet. Foto: Amr Nabil/Scanpix.

Vid ett extrainkallat krismöte beslutade i dag Arabförbundet att stänga av Syrien. Beskedet kom som en överraskning, den syriska oppositionen var orolig att Arabförbundet inte skulle kunna enas.

Beslutet innebär att trycket kommer att öka på FN och världssamfundet att agera mer kraftfullt mot våldet mot Syriens civilbefolkning.

Syrien stängs av och Arabförbundet inför ekonomiska och politiska sanktioner. Arabförbundet kommer också att bjuda in samtliga oppositionsgrupper till samtal i Kairo och dessutom uppmanar man arabländerna att ta hem sina ambassadörer från Damaskus. 

Det överraskande beslutet är ett hårt slag mot det land som brukar se sig själv som portalfigur för pan-arabisk nationalism.

Det här är andra gången i år som Arabförbundet överraskar och visar att den arabiska våren har skakat om också i denna gamla handlingsförlamade koloss.

Under flera decennier uppfattades Arabförbundet som ett skämt med pompösa men verkningslösa utlåtanden. Den stora skillnaden kom i våras när Arabförbundet ställde sig bakom den flygförbudszon över Libyen som i sin tur ledde till Nato:s intervention.

Det finns inget som tyder på att Arabförbundets beslut kommer att leda till någon militär aktion av libyskt slag, men det kan öka trycket på FN att agera mer kraftfullt.

Syrien fördömde avstängningen och sa att detta bevisar att Arabförbundet tjänar amerikanska intressen och tar order av USA.

Efter Arabförbundets beslut om att utestänga Syrien ur förbundet plundrade demonstranter ikväll Saudiarabiens ambassad i den syriska huvudstaden Damaskus. Det rapporterar den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

Demonstranterna, anhängare till Assad-regimen, slog först sönder fönster och kastade sten, och gick sedan in i byggnaden och började plundra ambassaden enligt SPA.

Hundratals demonstranter hade också samlats utanför bland andra Qatars ambassad i Damaskus, och viftade med syriska flaggor. De ropade också slagord till stöd för Syriens president Bashar al-Assad.

Även Frankrikes och Tysklands konsulat i staden Latakia attackerades av regimanhängare beväpnade med bland annat knivar.

Från flera håll i världen välkomnas Arabförbundet beslut om att utestänga Syrien från förbundet och överväga ekonomiska sanktioner. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kallar  beslutet starkt och modigt. EU:s utrikeschef Catherine Ashton uttrycket sitt fulla stöd för beslutet.

USA:s president Barack Obama säger att Arabförbundet har tagit viktiga steg för att ytterligare isolera Syriens president Bashar al-Assad, som "systematiskt brutit mot mänskliga rättigheter och undertryckt fredliga protester".

Och den brittiske premiärministern David Camerons talesperson säger att Arabförbundets beslut sänder ett tydligt budskap till Syriens president Bashar al-Assad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".