Efter 17 år vid makten lämnar Silvio Berlusconi sitt uppdrag. Foto: Luca Bruno/Scanpix.

Unik och komplex politiker avslutar en epok

En ledare som liknat sig vid Jesus Kristus
3:22 min

På lördagskvällen tog en epok slut i Italien när premiärminister Silvio Berlusconi lämnade in sin avskedsansökan till presidenten. Han lämnar därmed sin tredje period vid makten i landet. Ekots Alice Petrén tecknar ett porträtt av den omtalade ledaren.

Silvio Berlusconi som han kanske själv helst vill se sig: kärleksord som flödar, en sångare och en riktig karl på italienska. Dagens kris försenar utgivningen av hans tredje album: Il Vero Amore – Sann kärlek.

Detta handlar om Italiens mest unika och komplexa politiker i modern historia. Milanesaren som har lyckats vinna tre parlamentsval och som suttit 17 år vid makten. Kungligt, oslagbart.

Han har själv liknat sig vid Jesus Kristus, ett utslag av Berlusconis alltför många bisarra kommentarer.

Redan som ung visade han sina talanger som entreprenör. En öde landremsa i Milanos utkant dög plötsligt för att bebyggas med fastigheter.

Med sin skolkompis, som har hängt med genom åren, la han grunden till sitt mäktigaste verktyg: tv. De satte upp en tv-studio som utvecklats till giganten Mediasat.

1993 startar Berlusconi sitt parti Forza Italia, Heja Italien, en flirt med fotbollslaget Milans hejaklack. 1994 väljs Silvio Berlusconi för första gången till premiärminister.

Han är beundrad, rik, alltid välklädd, en kvinnokarl, vältalig och med en övermänsklig känslighet och intuition för politisk fingerfärdighet. Piska och morot, hot och räddning – metoderna har varit raffinerade för att locka sina väljare.

Korruptionsåtal, rättsprocesser och skandaler kantar hela tiden högerpolitikerns väg. Men domarväsendet är bara en samling kommunister, väser Berlusconi avvisande.

Vänner till honom fälls, maffian står nära, sex med underåriga, bunga bunga-partyn – det blir som pärlor på ett radband och högst behövligt med en bön.

Berlusconis ambition var att gynna entreprenörer med sänkta skatter och ge jobb till italienarna, men saldot står i dag på kraftigt minus. Statsapparaten har svällt, privilegierna befästs medan industrin tappat fart rejält. ”Money talks” – och nu har räntan talat.

Silvio Berlusconis era som ledare är över, men han tar också med sig en dröm för många. Notan ligger kvar på bordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".