Krönikan: Nästan en kulturtidningskrönika

Kulturkrönikan 13 november 2011
3:21 min

Denna söndag liknar kulturkrönikan mer en kulturtidningskrönika signerad vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin.

Som kulturkorrespondenten tillbringar en del av sin tid läsandes kultursidor från de tre språkområden han behärskar, de där jag bara kan beställa mat eller fråga om vägen på, där räcker språkkunskaperna inte riktigt till för de mer avancerade kulturartiklarna.

Jag läser främst på nätet. Jo en och annan prasslande tidskrift bärs på ett stenåldersvis fortfarande till mitt postfack.

Som jag sitter där och surfar, på jakt efter något kommer jag alltid över en och annan artikel som får en mig att haja till.

På finländska Hufvudstadsbladet hemsida inser jag till exempel att det fortfarande är så att finlandssvenskars framgångar i Sverige ger stora rubriker, som att finländske skådespelaren Tobias Zillacius fick huvudrollen i filmatiseringen av Lars Keplers böcker.

Jag funderar på detta för trots intresset för det rikssvenska, så är finlandssvenskarna en av väldigt få minoriteter i Europa som inte har det minsta problem med sin nationella tillhörighet, man är alldeles självklart finländare.

Det skulle vara en förolämpning att fråga Lasse Pöysti vilka han håller på när Sverige och Finland möts i hockey. Men situationen för finlandssvenskarna är ju för den skull långt ifrån rosenröd särskilt inte efter högerpopulistiska sannfinländarnas framgångar. Som jag bäst skrollar runt på Hufvudstadsbladets kultursida hamna jag på en teaterrecension av Isabella Torhberg där hon skriver:

"Morgonen efter riksdagsvalet åkte jag utomlands. Det kändes skönt att lämna Finland och väl borta hade jag faktiskt ingen lust att återvända. Jag kände inte längre igen mig i de värderingar som en så stor del av folket tycktes ha".

Pjäsen hon sett, Maame av Elina Snickars beskrev hur hon kände sig, som en som inte gillar, vare sig konstnären Edelfelt, mjölk eller rågbröd och för en vars finska är långt ifrån perfekt.

Det är rätt ofta jag känner en viss skam över vårt ointresse för det svensktalande Finland där till exempel böcker av svenskskrivande författare måste komma ut på ett svenskt förlag innan de verkligen får en chans att uppmärksammas - varför? Från Stockholm är det mycket närmare till Helsingfors svenskspråkiga teater än till Malmö stadsteater men hur ofta recenseras föreställningarna i Stockholmspressen?

Jag lämnar nätet och bläddrar i senaste numret av tyska Die Zeit, den jag får i postfacket. Där finns en del artiklar som även de tangerar frågan om nationstillhörighet.

Joschka Fischer framträder än en gång som en glödande förespråkare för ett Europas förenta stater men nu bara med kärnländerna det vill säga de som har euron.

Thomas Assheuer på samma tema på kultursidan, han skriver:

En dag kommer man att fråga sig var de intellektuella när Europa gick under? Det handlar inte bara om ekonomi, banker och näringsliv det är de intellektuellas ädlaste plikt att slåss för mångfald och självbestämmanderätt och säger även han, att diskutera hur ett mer federalt Europa skulle kunna fungera.

Några sidor längre fram som för att motsäga Assheuer en recension av den outtröttlige filosofen Jürgen Habermas bok Till en ny författning för Europa. Ännu en tysk pinne på debatten om hur Europa ska räddas och även Habermas ser ökat samarbete som den enda möjligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".