Foto: Johannes Eisele/Scanpix.

Europa i fokus på CDU-kongress i Tyskland

Det finns inga starka utmanare till Merkel
2:14 min

Mitt under brinnande skuldkris håller Tysklands regeringsparti, Angela Merkels CDU, partikongress. Europapolitiken kommer att stå i centrum och CDU kräver förändringar. Den senaste tidens kris har stärkt Angela Merkels ställning i partiet.

Gert Langguth är en av Tysklands främsta kännare av det kristdemokratiska regeringspartiet CDU och dess partiledare Angela Merkel.

Han säger att hennes ställning på partikongressen kommer att bli starkare eftersom hon under hösten till slut tagit på sig leddarrollen i Europa.

Å andra sidan finns en oro i partiet för att den tyska politiken i eurokrisen inte är särskilt populär bland tyskarna. Dessutom råder starka slitningar inom regeringskoalitionen, med bland annat det liberala partiet FDP som också håller partikongress i dagarna.

Men på kongressen, som börjar i morgon, kommer Angela Merkel att hålla ett stort tal där skuldkrispolitiken blir ett huvudtema.

– På kongressen måste hon helt enkelt börja förklara den tyska hållningen i krisen bättre, säger Holger Schmale, som är politisk reporter på tidningen Berliner Zeitung.

CDU kommer också att fatta beslut om en ny Europapolitik. Man kräver stora förändringar, mer integration mellan EU- och euroländerna, bland annat en direktvald ordförande för EU-kommissionen, förändringar inom Europeiska centralbanken, så att de stora ekonomiernas inflytande ökar, samt en klausul i eurobestämmelserna om att ett skuldtyngt land måste kunna lämna eurosamarbetet.

– Det är klart det blir debatt, men jag tror att en stor majoritet på kongressen kommer ställa sig bakom förändringarna, säger Holger Schmale.

Andra stridsfrågor på de tyska kristdemokraternas kongress blir förslaget om införandet av minimilöner i alla branscher samt utbildningspolitiken.

Angela Merkel har nu varit partiledare för CDU i över elva år och tysk förbundskansler i snart sex år. Någon debatt om vem som ska leda partiet i nästa förbundsdagsval om två år kommer det inte att bli i Leipzig.

Det finns i nuläget inga starka utmanare till Merkel. Men trots det, och trots sin långa ämbetstid och ledarrollen i Europa under hösten, är det inte bara jubel för Merkel inom CDU.

– Hon är respekterad men inte älskad, säger statsvetaren Gert Langguth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".