Den avgående sydossetieske presidenten Eduard Kokojti. Foto: Dmitry Lovetsky/Scanpix.

Utbrytarrepubliken Sydossetien går till val

Oroligt inför valet
1:30 min

Över tio kandidater slåss om presidentposten när den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien går till val i dag. Valet har föregåtts av våld, smutskastning och i centrum har tränaren för ryska landslaget i fristilsbrottning stått.

För vanliga invånare handlar valet om stabilitet efter de senaste årens turbulens.

Sydossetien hamnade på världskartan i augusti 2008, när georgiska trupper gick till anfall mot huvudstaden Tschinvali.

Republiken hade då, inspirerad av Kosovo, åter höjt rösten för sin självständighet från Georgien, som Sydossetien formellt tillhör.

Ryssland kom till republikens undsättning och på fem dagar var kriget över. Men förutom Ryssland var det bara ett fåtal länder, bland annat Nicaragua och Venezuela som erkände Sydossetien som en egen stat.

Nu är det dags att byta ut Euard Kokojti som styrt över republiken i tio år. Valrörelsen har varit smutsig.

En av Kokojtis främsta motståndare, Dzjambolat Tedejev som också är tränare för ryska landslaget i fristilsbrottning, nekades att ställa upp i valet, eftersom han inte uppfyllde kriteriet som säger att en kandidat måste ha bott i republiken i minst tio år.

Inför beslutet stormades valkommissionens byggnad av Tedejev-anhängare. En annan kandidat har misshandlats, en motkandidat pekats ut som skyldig och sitter nu häktad.

Vem som vinner är mycket oklart. Men den kandidat som har starkast officiell uppbackning är republikens nuvarande katastrofminister Anatolij Bibilov. Han stöds av Ryssland och anses vara positiv till ett närmare samgående mellan Sydossetien och Ryssland.

Tidigare i år sa Rysslands premiärminister Vladimir Putin att det kan bli aktuellt - om sydossetierna själva vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".