1 av 4
Bild ur familjealbumet på fängslade demokratiaktivisten Min Ko Naing, som avtjänar ett 65-årigt fängelsestraff för att ha organiserat demonstrationer för demokrati. Foto: Sveriges Radios korrespondent
2 av 4
3 av 4
U Thet Nyunt, pappa till politiske fången Min Ko Naing. Att spela burmesisk xylofon, säger han, hjälper honom att stå ut med vardagen, trots att sonen avtjänar ett 65-årigt straff för demokratiaktivism. Foto: Sveriges Radios korrespondent.
4 av 4
Politiske fången Min Ko Naing är tvåa från vänster på denna målning av hans pappa, konstnären U Thet Nyunt. Bilden visar en familjescen, med de tre systrarna och föräldrarna, från barndomen. Foto: Sveriges Radios korrespondent.

Deras son kan släppas av Burmas regim

Dömdes till 65 års fängelse
2:31 min

I Burma kom officiella signaler i dag om att fler politiska fångar snart kan komma att släppas, kanske redan i morgon. Av hundratals politiska fångar är den mest kände tidigare studentaktivisten Min Ko Naing. Vår korrespondent har besökt hans familj.

– Jag hade inte mycket hopp under de tidigare fångamnestierna, för jag vet att även om de släpper alla kommer han att vara den sista att friges, det säger fängslade demokratiaktivisten Min Ko Naings mamma, Hla Kyi.

Hennes son avtjänar 65 års fängelse för ha deltagit i demokratiprotester 2007.

– Jag kommer bara att tro på hans frigivning när han kliver in genom dörren här, säger hon.

Hemmet i utkanten av ekonomiska huvudstaden Rangoon är fyllt av makens målningar.

Generalerna som dominerat Burma i decennier verkar se den karismatiske Min Ko Naing, med sin förmåga att snabbt organisera gatuprotester, som ett särskilt hot. Hla Kyi berättar att första gången hennes son fängslades för sin studentaktivism var han 26. Nu är han 49. Under tiden däremellan har han bara varit fri under två år.

– Som liten var min son mjuk och foglig, nästan feminin, säger hon.

Hon och andra var överraskade över att han kom att bli en av Burmas mest kända och orädda demokratiaktivister. Genom åren har hon sett flera protestvågor slås ner av militären. Vid ett tillfälle siktade militärer sina vapen mot Min Ko Naing och krävde att han skulle sluta tala, han öppnade sin skjorta, blottade sitt bröst och skrek: "skjut mig om ni vill".

– Många andra ungdomar dödades under protesterna. Så jag förberedde mig på att min son skule kunna dö när som helst, säger Hla Kyi, som är 76 år.

Hon berättar om dagen när hennes son och tolv andra fångar dömdes till 65 års fängelse. Familjemedemmarna besökte fångarna i domstolen och hade med sig den bästa mat de hade råd med.

– Vi hade lagat hummer åt honom, och en av Min Ko Naings systrar fick mata honom för han hade handbojor. Men Min Ko Naing sa: "ge i stället maten till de andra fångarna, vars familjer inte kommit hit". Sån är min son, och det berättar jag inte bara för att jag är hans mamma.

Tidigare frågade jag presidentens politiske chefsrådgivare, Ko Ko Hlaing om när Min Ko Naing och de andra politiska fångarna kommer att släppas. Han indikerar att han rekommenderat att Min Ko Naing och de andra släpps så snart som möjligt.

Han säger att regeringer tittar på hur fångarna som släpptes förra månaden uppför sig, för att försäkra sig att de står bakom Aung San Suu Kyi försonliga linje, innan fler släpps.

– Regeringen vill se att de uppför sig väl, att de står enade med Aung San Suu Kyi och arbetar för nationell försoning, då tror jag att nästa grupp samvetsfångar kommer att släppas snart.

Min Ko Naings 86-åriga pappa, konstnären och musikern U Thet Nyunt, uttrycker liksom mamman ofta buddhistisk filosofi, om att acceptera också svårigheter i livet.

Ofta musicerar han tillsammans med yngsta dottern Thandar Nyunt, som sjunger. Han säger:

– Min målning och att spela mitt instrument hjälper mig att leva vidare och att inte hela tiden sörja min sons öde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".