Ett av Kenya Airways flygplan. Foto: Boeing.

Rejält lyft för flygtrafiken i Afrika

Flygtrafiken i Afrika ökar mer än genomsnittet
1:38 min

Flygtrafiken i Afrika växer i spåren av den snabba ekonomiska utvecklingen på kontinenten. Det är både trafiken inom kontinenten liksom trafiken till nya handelspartners i Asien som växer.

Inom två år räknar Kenya Airways med att flyga till alla huvudstäder i Afrika, från en av kontinentens främsta flygmetropoler: Nairobi. Tiden när man var tvungen att flyga tillbaks till Europa för att flyga tvärs över Afrika är numera ett minne blott.

Kenya Airways expansion är en del av den starkt växande flygtrafiken i Afrika. Inrikestrafiken har ökat med 12 procent om året de senaste åren, medan den internationella trafiken ökat med 6 procent, över genomsnittet globalt sett.

Flygtillverkarna Boeing och Airbus räknar båda med att samma expansionstakt ska fortsätta de närmaste 20 åren. Enligt Airbus kommer kontinentens flygbolag behöva över 1 000 nya flygplan under samma period.

Det är både privata resor som den nya afrikanska medelklassen gör och affärsresor som ökar, inte minst i och med de nya handelsrelationerna med Kina.

Enligt internationella flygtrafikorganisationen Iata har antalet bokade flygstolar mellan Afrika och Fjärran Östern ökat med över 20 procent bara på ett år.

Flygtrafiken i Afrika började liberaliseras för drygt tio år sen, men ännu har inte alla länder öppnat upp sina marknader, med dålig konkurrens och höga priser till följd.

Den Afrikanska utvecklingsbanken beklagar sig över att för många länder fortfarande släpar efter. För en kontinent som Afrika där nära en tredjedel av länderna ligger inlands utan kust är flygtrafiken oerhört viktig. Lägre priser för både passagerare och frakt skulle öka både handel och ekonomisk tillväxt, enligt banken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".