I juni 2009 tog 460 poliser examen från Polishögskolan. Nu stämmer tre män som sökt utbildningen Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Rikspolisstyrelsen stäms för olaga diskriminering

1:39 min

Tre män som sökt till Polishögskolan men inte blivit antagna lämnade i fredags in stämningsansökningar till Stockholms tingsrätt mot Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering, enligt SVT:s Rapport.

Clarence Crafoord är VD för centrum för rättvisa som företräder männen:

– De här tre männen har blivit bortsorterade på grund av sitt kön och på grund av den etniska tillhörighet som de har. Det är olagligt och därför blir det en rättslig prövning i domstol, säger han.

Hittills har tre stämningsansökningar kommit in till Stockholms tingsrätt. Utöver dessa har 130 manliga sökande vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen och begärt att deras fall ska granskas. Men Rikspolisstyrelsen anser inte att några fel har gjorts i antagningsprocessen. Elisabeth Bjar är HR-direktör på Rikspolisstyrelsen:

– Vi är angelägna om att vi ska ha en så tydlig process som möjligt. Det här är möjligtvis ett uttryck för att det finns en besvikelse över att inte komma in på en utbildning. Vi tar in 350 och det är kanske över 6000 som söker, så det kanske finns en besvikelse hos många, säger Elisabeth Bjar.

Polishögskolan omfattas inte av krav på aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter inom högskolan. Diskrimineringsombudsmannen kan därför inte inleda en formell granskning av Polishögskolans antagningsrutiner.

Men enligt Clarence Crafoord finns det rapporter och statistik som visar att det kan ha förekommit diskriminering i antagningen till polishögskolan.

– Vi har fått ut uppgifter från Rikspolisstyrelsen som visar att man har tillämpat både en könskvot och en etnisk kvot. Vi har också fått fram statistik som visar att män gör bättre ifrån sig både vad gäller språkproven och de fysiska proven, men att man i slutändan har en betydligt svårare chans att komma in på utbildningen. Så det finns gott stöd för misstanken om att det har förekommit olaglig diskriminering vid antagningen till Polishögskolan och det är väldigt allvarligt, säger Clarence Crafoord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista