1 av 2
Några av ledarna för Apec-länderna under ett möte på Hawaii. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.
2 av 2
USA:s president, Barack Obama, under en presskonferens på en strand på Hawaii. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.

Obama vill bilda världens största frihandelszon

Nu på morgonen avslutades toppmötet med alla länder kring Stilla havet inom samarbetsorganisationen Apec på Hawaii. Flera stora steg togs mot att förverkliga Obamas viktigaste handelspolitiska vision - att skapa världens största frihandelsområde runt Stilla havet.

President Obama såg nöjd ut när han framträdde här på en palmklädd strand på sin födelseö Hawaii. Han har använt Apec-toppmötet som en plattform och en hävstång för att förverkliga sin vision om ett frihandelsområde kring Stilla Havet.

TPP, Trans Pacific Partnership, eller Stilla Havs-partnerskapet ungefär. Det är en konstruktion som kringgår de nästan oöverstigliga problemen att genomföra globala överenskommelser om frihandel. Förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO har brutit samman. Ingenting har hänt på flera år.

Men TPP är en frivillig frihandelsklubb, kan man säga. Den finns redan i pyttelitet format mellan fyra mindre länder. Men Obama gjorde för två år sedan organisationen till plattform för sitt viktigaste politiska slagnummer: Frihandel för fler jobb i USA.

Han vill ha ett regelverk klart redan nästa år, innan presidentvalet i USA.

Innan Apec-mötet var det nio länder som deltog i TPP-förhandlingarna. Men redan i fredags, meddelade Japans premiärminister Noda, att Japan kommer att gå in i förhandlingarna.

Efter ett personligt möte med Obama, förklarade Kanadas premiärminister Stephen Harper att Kanada ansluter sig. I Apec-mötets slutskede anmälde sig också Mexico till förhandlingarna.

Det innebär att det nu sitter tolv Stilla Havs-länder runt förhandlingsbordet:  Tidigare USA, Australien, Nya Zeeland, Chile, Peru, Malaysia, Singapore, Vietnam och Brunei. Sedan i helgen är nu också Japan, Kanada och Mexico med. Tillsammans representerar de betydligt mer än en tredjedel av världens ekonomi.

Det märkbara undantaget är Kina. Kina misstänker att USA försöker bilda handels-allianser med asiatiska grannländer för att minska Kinas tyngd i regionen.

Obama har inte gjort någon hemlighet av att TPP ska ha ett regelverk som stämmer dåligt med förhållandena i Kina: Villkoren på arbetsmarknaden, respekten för upphovsrätt och patent liksom regleringar av hur statliga företag ska få konkurrera ska finnas med i regelverken.

Mot den bakgrunden, är det onekligen pikant, att USA redan har accepterat att kommunistdiktaturen Vietnam gått in i förhandlingarna om medlemskap i frihandelsklubben. TPP.

Obama förklarade att hans mål med ökad frihandel är att skapa fler amerikanska jobb. Om världens största ekonomi växer, är det bra för världen, sa han.

– Det bästa USA kan göra för den globala ekonomin är att låta vår egen ekonomi växa snabbare, sa president Obama

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".