1 av 11
Lång kö till Oslo tingsrätt där Anders Behring Breivik för första gången hörs offentligt. Foto: Scanpix.
2 av 11
Anders Behring Breivik i tingsrätten i Oslo. Tecknare: Arne Roar Lund/Scanpix.
3 av 11
Tingsrättsdomaren Torkjel Nesheim läser upp beslutet med fortsatt häkte för Breivik. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix.
4 av 11
Oslo tingsrätt stort mediauppbåd under häktingsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik. Foto: Berit Roald/Scanpix.
5 av 11
Främst journalister och AUF-ungdomar, köar vid Oslo tingsrätt för att vara med på Anders Behring Breiviks omhäktningsförhandling.
6 av 11
Tingsrätten i Oslo innan Breivik kom dit och häktningsförhandlingen inleddes. Foto: Berit Roald/ Scanpix.
7 av 11
8 av 11
Det är fullt med folk utanför Anders Behring Breiviks omhäktningsförhandling. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
9 av 11
Hundratals människor, mest journalister och AUF-ungdomar, köar vid Oslo tingsrätt för att vara med på Anders Behring Breiviks omhäktningsförhandling. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
10 av 11
Anders Behring Breivik anländer till rätten i en säkerhetsbil. Foto: Jon Eeg /Scanpix
11 av 11
Herman Heggertveit en av de överlevande, som fanns i tingsrätten i Oslo. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Ekot

Följ rapporteringen om Breivik i Oslo

Anders Behring Breivik ska stanna kvar i häkte. Det beslutade Oslo tingsrätt idag. Brottets art och risken för att Breivik skulle manipulera bevisen ligger bakom beslutet. Rätten anser också att det fortfarande inte kan uteslutas att det finns medhjälpare till Breivik. Ekot rapporterade direkt från Oslo.

18:35

Sveriges Radios Nordenkorrespondent:

15.58

Rättegången mot Breivik kommer att inledas den 16 april och beräknas pågå i tio veckor.

13.42

Rättegången kommer att sändas via länk på flera tingsrätter i Norge för dom överlevande från Utøyas skull.

Dessutom pågår interna förhandlingar om att eventuellt  tvsända  rättegången. Vad Breivik skulle tycka om det vet inte advokaten ännu.

Oslo tingsrätt kommer att byggas om helt till rättegången.

13.35

Kan privata ljudupptagningar, som gjorts under rättssaken, kan det publiceras?

– Det är i så fall i strid med domstolslagen, svarar tingsrättsdomare Torkjel Nesheim. Om denna privata upptagning publiceras av media strider det mot lagen.

13.35

Nu svarar domaren Torkjel Nesheim på medias frågor:

Varför avbröts Anders Behring Breivik när han ville tala till rätten?

– Jag ville inte att han skulle använda den här salen för att tala om allt som han tror på, svarar domaren.

Så här lät det i rättsalen när Breivik avbröts. Just då var det förbjudet att referera vad som sas, men det hävdes senare så vi återger det igen:

-- Du har fått mandat från dem som stödjer multikulturalismen. Det är en hatideologi som stödjer dekonstruktionen av det norska samhället, sade Breivik innan han avbröts av Nesheim.

– Tack Breivik, det räcker. Erkänner du skuld?

– Jag erkänner handlingarna, men inte skuld.

Domaren frågade om Breivik begär att han ska släppas ur häktet.

– Jag accepterar inte häktningen, svarade han.

13.30

Det räcker med brev och besökskontroll i åtta veckor, slår rätten fast. Mediaförbudet kommer att förlängas i fyra veckor.

Rätten går därmed delvis på försvarets linje och emot åklagaren, som ville ha förbudet under hela häktesperioden.

13.25

Det kommer bli fortsatt mediaförbud liksom brev och besökskontroll för Breivik. Breiviks försvarsadvokat ville häva mediaförbudet, som innebär att Anders Breivik inte har rätt att överhuvudtaget ta del av medias rapporter. Att förbudet fortsätter motiveras med risk för att bevis förstörs eller påverkas.

13.25

Häkte för ytterligare tolv veckor är rättfärdigat, enligt domstolen. Det handlar om mycket allvarliga anklagelser och förhållanden. Åklagaren vill börja rättegången kring påsk 2012 och det skulle ge polisen tillräcklig tid att fortsätta undersökningarna, säger rättens ordförande.

13.20

Bevis kan ödeläggas eller manipuleras därför kan inte den åtalade släppas fri. Men dådet är också sådant att det finns tillräckligt för att hålla den anklagade fortsatt i häkte.

13.20

– Det går inte att utesluta att han har haft bistånd av en eller flera under förberedandet av terrordåden, anser rätten. Den anklagade har hållit inne information, som handlar om eventuella medbrottslingar och därför har det varit svårt att klarlägga vilken typ av medhjälp som förekommit.

– Det kan inte bara ses som en teoretisk möjlighet att det har funnits någon form av medhjälp vid planeringen av dåden.

13.15

– Trots att undersökningen pågått i 16 veckor med stora resurser krävs mer arbete, anser rätten. Polisen samlar fortfarande in bevis och analyserar de olika vittnesmålen.

13.11

– När det gäller motivet för handlingen finner rätten att den misstänkte har agerat med avsikt att utföra terrordåd.

– Rätten finner vidare att den misstänkte ska fortsatt vara fängslad eftersom det annars finns risk för att bevis förstörs. Mot bakgrund av fallets extraordinära karaktär pågår fortfarande utredningen. Det pågår fortfarande undersökningar av möjliga medhjälpare, säger domaren.

13.10

Nu läser domaren upp beslutet.

13.00

En försening i tingrätten gör att inget besked har kommit än och varken domare, åklagare eller försvar har kommit tillbaks till rättssalen än.

12.30

12.00

Nu blir det paus fram till klockan 13.00

11.56

Det lilla smil som Breivik hade stack hårt i hjärtat, berättar Erik Kursetgjerde, som vår Nordenkorrespondent intervjuade före rättsaken, efter det att han har kommit ut från rättssalen.

Erik är mycket upprörd efter att ha sett Anders Behring Breivik i rätten och oroas fortfarande över effekten av hans framförande, bland annat hur det kommer att presenteras i media.

11.53

Kari som också överlevde på Utöya berättar för norska VG:s reporter att hon tyckte det var viktigt att se Breivik när han var kontrollerad av poliser och inte i en situation där han hotade att döda henne.

11.50

En av de överlevande som suttit med i tingsrätten, Magnus Håkansen, berättar för Världens Gang att han tycker att det som han oroat sig över nu bytts ut mot lättnad. Att allt gick lugnt och normalt till var betryggande och att domaren inte tillät att Breivik gjorde några längre uttalanden.

11.48

Domstolen har avslutat dagens rättegångsförhandling mot Breivik.  Beslut om Breiviks vidare häktning väntas klockan 13.

11.40

Eftersom referatförbundet nu är hävt kan Sanner Roosqvist nu berätta vad Breivik sa tidigare:

-- Breivik sa att han ser sig som en militär befälhavare i tempelriddarorden, som kämpar mot det multikulturella Norge.

Behring Breivik anser inte att han är skyldig, det sa han också i rätten.

11.39

Referatförbudet är nu hävt. Men Anders Behring Breivik nekas hålla ett långt försvarstal av rätten.

11.37

Att den åtalade och överlevande och anhörigas offer har möjlighet att mötas öga mot öga i rättsalen är en följd av en lagändring i Norge från 2008.

11.35

– Nu ser sig Breivik runt om i salen. Det syns hur han scannar av oss med blicken sedan återgår han till att titta ned lite framför sig.

– Han har en tunn skepparkrans med slätrakade lite rosiga kinder och kortklippt hår, han är lite tunnhårig och har snedkammat hår. Han itter med händerna i knät, rapporterar Jenny Sanner Roosqvist innifrån rättsalen.

11.30

– En av poliserna håller hela tiden kontroll på oss åhörare. Säkerheten är extra hög, både när det gäller eventuella angrepp på Behring Breivik och när det gäller att ingen försöker filma eller spela in från förhandlingen

Innan vi kom in hade bombhundar sökt igenom salen, berättar Jenny Sanner Roosqvist.

11.27

– Jag sitter bara ungefär fem meter från Breivik, bakom honom står fem polisen med skottsäkra västar. Det finns inga avspärrningar mellan honom och oss åhörare, berättar vår Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist inne från rättssalen.

Pressen sitter längst fram sedan anhöriga och överlevande längst bak. 

– Jag ser att många anhöriga och överlevande verkligen försöker följa Breivik med blicken.

11.25

– Det är en lugn stämning i rättssalen och inga reaktioner på det Breivik pratar om, som vi alltså inte får referera, rapporterar Jenny Sanner Roosqvist.

Anhöriga och överlevande sitter lugnt utan synliga reaktioner.

11.20

Breivik svarar inte på domarens frågor, enligt Jenny Sanner Roosqvist.

11.19

Anders Behring Breivik har nu börjat tala, men vad han säger får vår utsända Jenny Sanner Roosqvist inte referera.

11.15

Breivik kastar en kort blick mot åhörarna när han kom in, men sitter nu vänd rakt fram och tittar lite ner i bordet och mot åklagarsidan. Han är flankerad av fyra poliser.

11.11

Den polis  som bevakar ingången Breivik ska komma in genom har skottsäker väst.  

Nu kommer Breivik in och sätter sig han har svart kostym. vit skjorta och ljusblå slips.

11.00

Viss försening i rättsalen, rapporterar Jenny Sanner Roosqvist.

--Nu måste  alla fotografer lämna salen innan Breivik kommer in. Han har inte medgivit att man tar bilder av honom.

Allt blir ni lite försenat eftersom man har problem med ljudöverföringen till dom andra salarna där folk sitter för att följa rättsmötet via videolänk.

10.55

– Säkerhetssalen har kontrollerats av hundar innan och har vi gått igenom en säkerhetskontroll för att komma in hit, rapporterar vår utsända på plats Jenny Sanner Roosqvist. 

– Om en stund måste fotograferna gå ut och mötet ska börja. Man kommer inte att få referera vad som sägs i själva processen. I Sverige brukar det vara antingen öppna eller stängda dörrar och är det öppet så är det tillåtet att återge vad som sägs.

– Men här i Norge har man generellt referatförbud, men rätten kan efteråt bestämma att man ska få referera allt eller delar av vad som sagts, berättar Jenny Sanner Roosqvist.

– Däremot får man berätta hur folka agerar vad dom har på sig och vilka reaktioner som kommer fram vid olika tillfällen i processen.

10.50

Vår Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist är på plats i rättssalen i Oslo Tingsrätt tillsammans med överlevande, anhöriga, allmänhet och annan media.

Det finns 120-135 platser i rättssalen, resten av åhörarna sitter i ett annat rum med videolänk hit in.

Åklagarsidan har packat upp sina pärmar och sitter föreberedda.

10.46

Utanför Oslo tingsrätt är det inte längre någon kö, alla som ville in verkar ha fått plats och enligt NRK finns det till och med platser lediga för åhörare.

10.38

Anders Behring Breivik har nu kommit till tingsrätten. Han anlände i bil till garaget under byggnaden.

Breivik är åtalad för att ha dödat 77 människor vid sprängdådet i Oslo och dem han sköt ihjäl på Utöya.

Ekots Nordenkorrespondent  rapporterar direkt från Oslo. Hon talade med en av de överlevande Erik Kursetgjerde, en av dem som köade för att komma in i rättssalen.

– Det är för att kunna komma tillbaka till vardagen och känna tryggheten. Att förstå att det var han som gjorde det och varför det skedde. Därför är jag här, förklarar Erik Kursetgjerde. 

– Men det blir svårt att se för det är inte enkelt att tackla det och jag är rädd att han kommer nyttja rätten som sin talarstol, säger Erik Kursetgjerde.

Stort säkerhetspådrag vid Oslo tingshus, alla som köat för att komma in undersöks och ingen tillåts filma eller spela in från förhandlingarna. Alla går igenom metalldetektorer och ingen tillåts ta med till exempel mobiltelefoner in i salen.

Det är förbjudet att referera från det som sägs under häktningsförhandlingen. Anledningen är att det skulle kunna påverka processen. Straffet för att bryta mot det är böter.

Dessutom har det varit konflikt om Breivik ska ha tillgång till mediarapportering eller inte, hans försvarsadvokat har krävt att han ska få följa rapporteringen, men har hittills fått nej.

170 journalister har ackrediterats till rättssalen.

Polisarbetet den 22 juli har fått hård kritik, eftersom det har visat sig att polisens sena ingripande gjorde att Breivik hann skjuta ytterligare 20 personer på på Utøya.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".