EU anmäler USA

Upprördheten är stor inom europeiska unionen över det amerikanska beslutet att införa höga ståltullar och EU väntas anmäla USA till världshandelsorganisationen WTO.
Men även om unionens ansvariga anser sig ha goda argument tror ingen att det blir någon promenadseger, de ansvariga i USA har säkert också lusläst reglerna före tullbeslutet. Dessutom tar det lång tid för WTO att hantera en anmälan. Personer ska utses till den panel som ska fatta beslut, därefter vidtar utdragna diskussioner och senare kan också en sida överklaga ett utslag från världshandelsorganisationen. Och under tiden har alltså tullarna slagit till med full kraft, med stora problem som följd för rader av stålexportörer. Det kan inte heller uteslutas att EU nu utnyttjar en framgång nyligen i ett annat fall. Då vann unionen i WTO som underkände den modell USA utnyttjar för att beskattar sina exportföretag. Det ansågs vara ett otillåtet sätt att hålla företagen under armarna. I utslaget ingick att EU får rätt att svara med tullar och andra sanktioner. Det är möjligt att unionen nu för en tuffare linje i de förhandlingarna som ytterligare ett sätt att sätta press på USA. Det amerikanska beslutet kan få ytterligare konsekvenser för världshandeln. EU kan mycket väl besluta om att nu strypa stålimport från länder utanför unionen. Oron är nämligen stor för att till exempel japanska företag ska dumpa stål inom unionen nu när den amerikanska marknaden stängts. Precis som i vanliga krig är också handelskrig svåra att få stopp på när de väl börjat. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista