Ludu Sein Win.

"Snart kommer upproret i Burma"

I Burma är missnöjet med den hårdföra militärjuntan i dag så starkt att det snart kommer att bli ett nytt folkligt uppror. Det tror den välkände burmesiske journalisten Ludu Sein Win, som själv suttit i fängelse i tio år för sin kamp för demokrati.

Sveriges Radios korrespondent har just varit i huvudstaden Rangoon och träffade där Ludu Sein Win som suttit i fängelse för sina nära kontakter med oppositionsledaren Aung Saan Suu Kyis parti NLD.

– Antingen vi vill det eller inte, antingen regimen vill det eller inte, så kommer det snart att bli ett kraftfullt uppror, säger Ludu Sein Win.

Drabbades av stroke i fängelset
Han talar långsamt med en syrgasslang liggande bredvid sig. Han fick en stroke under de hårda förhållandena i fängelset men är fullt beredd att satsa ytterligare tio år av sitt liv för frihet från militärjuntans tortyr och kränkningar.

– Ett nytt uppror är oundvikligt, landet går bara utför och alltfler svälter. Vi vill inte att blod ska flyta men regimen ger oss ingen annan utväg, säger han.

I omgångar, sedan militären tog makten 1962, har Burma skakats av protester och blodiga uppgörelser. 1988 genomförde de politiskt aktiva studenterna flera massdemonstrationer och militären svarade med att skjuta ner tusentals demonstranter.

Fick aldrig ta makten
Två år senare vann militärjuntans motståndare, Aung Saan Suu Kyis parti NLD, med bred marginal i det första flerpartivalet men fick aldrig överta makten.

Bland burmesiska företagare talas det i dag om att en maktkamp pågår i den allra högsta ledningen mellan juntaledaren och premiärministern. De talar också om att något är på väg att hända internt i Burma, detta enligt två västerländska företagare i Rangoon.

Journalisten Ludu Sein Win välkomnar allt internationellt stöd.

– Vi behöver moraliskt, politiskt och diplomatiskt stöd men det är vi själva som måste åstadkomma förändring, säger den burmesiske journalisten.

Alice Petrén, Bangkok
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".