Försök med arbetstidsförkortning inleds

Försök med förkortad arbetstid som regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om blir snart verklighet. Nu ska sex timmars arbetsdag testas under överinseende av forskare.

400 personer på ett tiotal arbetsplatser ska med bibehållen lön under två års tid gå ned till sex timmars arbetsdag. Försöket ska noggrant följas av forskare.

– Man kan till exempel mäta stresshormon som är ett väldigt bra mått på hälsan. Man kan också genomföra enkätundersökningar före, under tiden och efter försöket kombinerat med att forskare finns på plats och gör intervjuer med anställda och arbetsledare, säger Carina Bildt, projektledare på Arbetslivsinstitutet.

En sådan här omfattande undersökning av arbetstidsförkortningens effekter på hälsa, arbetsmiljö och könsrollsmönster har aldrig gjorts tidigare varken i Sverige eller utomlands, säger Carina Bildt.

Redan igångsatt
Förberedelserna är redan igång trots att regeringens officiella direktiv till Arbetslivsinstitutet kommer först om några veckor. I budgeten finns dock 100 miljoner kronor avsatta.

Det är ännu inte klart vilka arbetsplatser det blir annat än att det måste bli olika typer av arbetsplatser inom den offentliga sektorn för att inte bryta mot EU:s regler om statligt stöd till enskilda företag.

Arbetstiderna har länge varit i fokus för den politiska debatten. Vi måste jobba mindre eller vi måste jobba mer, båda ståndpunkterna förs fram med emfas.

Hypoteser ska bytas mot fakta
Carina Bildt hoppas att den här undersökningen ska få betydelse för debatten.

– Istället för att man har hypoteser så hoppas jag att man, utifrån den här undersökningen, kommer att kunna säga att man vet att det är på det här sättet, säger hon.

Hans Karlsson backar
Innan arbetslivsminister Hans Karlsson kom in i regeringen ledde han en utredning, den så kallade Knas-utredningen, som föreslog arbetstidsförkortning med fem dagar per år. Nu säger han dock att det för närvarande inte är aktuellt, vilket retar samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet.

Den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Anders Wiklund hoppas därför att få stöd av det här kommande försöket med kortare arbetstid.

– Skulle man i den här försöksverksamheten kunna identifiera positiva samband mellan förkortad arbetstid och effekter på hälsan och sjukskrivningar så är ju det värdefull information och kunskap om arbetstidsförkortningars effekt. Det bör väl i så fall kunna påverka hur vi ser på Knas-förslagen, säger Anders Wiklund.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".