EU kan höja avgifterna på Öresundsbron

Ett mycket kontroversiellt direktiv som innebär höjda vägavgifter för tunga lastbilar i EU ska behandlas av EU:s ministerråd nästa vecka. Inför mötet slåss Sverige och Danmark för att Öresundsbron inte ska omfattas av de nya avgifterna.

Det nya direktivet innebär att det ska bli möjligt för medlemsstaterna i EU att ta ut avgifter på fler vägar än tidigare, att avgifterna ska höjas och att fler lastbilar ska tvingas betala för att använda vägarna i EU:s medlemsländer.

Det här är ett hett omdebatterat direktiv. Här står de länder som vill underlätta lastbilstransporter genom EU mot de som vill begränsa tung genomfartstrafik. Här står miljövännerna som ser de nya avgifterna som ett instrument att minska lastbilstrafiken mot de som hoppas att gemensamma avgifter tvärt om ska underlätta vägtransporterna.

Vill att Öresundsbron undantas
Sverige står i huvudsak bakom förslaget men vill att Öresundsbron ska undantas från de nya bestämmelserna.

Sven Landelius, vd för Öresundsbrokonsortiet, fruktar att EU-bestämda avgifter för tung trafik på Öresundsbron kommer att leda till sämre möjligheter att konkurrera med färjorna på Öresund och Östersjön och därmed på sikt vara ett hot mot bron.

– Jag tycker att det är allvarligt att bli tvingad att flyttas från en marknadsekonomisk spelplan till en mera planekonomisk, så att säga, säger han.

Sven Landelius vill till exempel att Öresundsbron också i framtiden ska kunna ge rabatter för tung trafik, vilket inte blir möjligt enligt det nya direktivet.

Beslutet tas nästa vecka
Httills har alltså det här varit den svenska regeringens ståndpunkt. Beslut fattas i ministerrådet nästa vecka.

Idag, fredag, ska EU-nämnden i riksdagen ge Ulrica Messing ett förhandlingsmandat: ska Sverige fortsätta att slåss för ett undantag för Öresundsbron eller ge med sig för att 25 länder till slut ska kunna enas om ett kontroversiellt förslag?

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".