Anstaltschefer vill belöna skötsamhet

Den senaste tidens debatt där många efterfrågat hårdare tag mot fångar stämmer illa överens med hur anstaltscheferna vill ha det. Tvärtom efterfrågas möjligheten att belöna de intagna som sköter sig.

I två år har arbetet pågått med att ta fram en ny kriminalvårdslag. En av de viktigaste frågorna är att det i större utsträckning ska vara lönsamt för fångarna att sköta sig under strafftiden.

– Man måste skapa någon form av system där skötsamhet premieras. Man får kvalificera sig för att få tv och vissa andra fördelar, säger Hans Olof Larsson, chef för Norrtäljeanstalten.

Inget utrymme för belöningar
En fånge som idag fortsätter att begå brott under strafftiden kan få det något sämre med till exempel indragna permissioner eller strängare bevakning. Lagen ger i princip inget utrymme till belöningar för de fångar som sköter sig bra. Många har därför framfört kritik mot att fångar inte tjänar särskilt mycket på att sköta sig.

Den kriminalvårdskommitté som nu håller på att ta fram en ny kriminalvårdslag har till uppdrag att utveckla ett nytt system där också skötsamma fångar ska kunna premieras.

Det är nödvändigt för att få ett stopp på våld och rymningsförsöken, säger en av fångarna på Norrtäljeanstalten som dömts för ett värdetransportrån.

– Även om man sköter sig så får man inget för det. Det är därför folk vill rymma och att det blir upplopp och slagsmål på anstalterna. Det blir ett missnöje inne på avdelningen. Man måste ha morötter, annars finns det ingen anledning att sköta sig, säger han.

Samstämmighet kring nytt system
Ekot har talat med cheferna på de åtta stora anstalterna i landet och bilden är entydig. Alla välkomnar ett nytt system som ger utrymme för både piska och morot. Det skulle till exempel kunna innebära att fångar kan få komma till avdelningar med mer bekvämligheter

Idag är det heller ingen större skillnad på strafflängden. De flesta komma ut efter två tredjedelar av strafftiden, oavsett hur de skött sig. Flera anstaltschefer hoppas på ett system där även strafftiden påverkas mer av hur fångarna sköter sig på anstalterna

– De som vi bedömer kommer att fortsätta sin kriminella verksamhet när de kommer ut bör inte friges förrän de har avtjänat hela straffet. De som istället gör stora ansträngningar för att skaffa sig ett laglydigt liv bör kunna friges tidigare än efter två tredjedelar, säger Anders Backman, chef för kriminalvården Malmö Norr.

Exakt hur det nya systemet ska utformas är inte klart. Enligt Barbro Thorblad, ordförande i kriminalvårdskommittén, vore det ett misslyckande om kommittén inte lägger fram ett förslag som innebär att skötsamma fångar ska kunna premieras mer i framtiden.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".