Politikerna kostar skattebetalarna mer

De svenska politikerna blir dyrare i drift. I den budget som regeringen presenterade i förra veckan ökar statens utgifter för samtliga områden med i genomsnitt fem procent mellan år 2003 och 2005.

För riksdagen och partistödet ökar dock utgifterna med mellan 15 och 20 procent under samma period.

Finansminister Bosse Ringholm tycker att det är viktigt att partistödet är högre än i dag.

– Det är en del av vår demokrati. Vi har ju sett i de senaste valen att vi har haft ett lägre valdeltagande exempelvis. Det är ju en av partiernas uppgifter att försöka intressera många människor för att delta i valen. Det gäller inte minst våra nya svenskar. Därför är det inte rimligt att man urholkar partistödet och låter det bli mindre och mindre, säger Bosse Ringholm.

Stödet höjs med 30 miljoner
Partistödet har inte ökat lika mycket som annat under en rad av år och därför är det dags för en återställare, tycker regeringen. Stödet går från 140 miljoner förra året till drygt 170 miljoner nästa år. Pengarna ska bland annat ska användas till att ”stödja skolningen av nya förtroendevalda inom de politiska ungdomsförbunden”.

I riksdagen har det fattats beslut om att tillsätta fler politiska sekreterare som ska hjälpa ledamöterna. Beslutet togs i bred enighet mellan partierna. Det var bara miljöpartiet och vänsterpartiet som var emot. Kostnaden för fler politiska sekreterare blir 116 miljoner kronor.

Arbetet för riksdagsledamöterna har nämligen blivit mer arbetsamt på senare år, säger talman Björn von Sydow.

– Därför behövs de politiska sekreterarna både för att analysera och ta fram förslag till ledamoten och arbeta med stöd för ledamotens förmåga att arbeta utåt, säger han.

Det rör sig om en allmän ökning av utgifterna i budgeten på runt fem procent men en tre till fyra gånger större ökning när det gäller partistödet och riksdagen.

Beslutet prövades noga
Talman Björn von Sydow säger att frågan varit föremål för noggrann prövning när riksdagsstyrelsen fattat sitt beslut om mer pengar till riksdagen.

– Det handlar om att se den här förbättringen i förhållande till andra behov i samhället. Det här är en kärna för den politiska representativa demokratins sätt att vara en avgörande faktor i vårt samhälle nu och framåt. Det anser jag har varit vägledande när man velat ta fram de här resurserna, säger Björn von Sydow.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista