Occupys läger i New York rensat

5:19 min

Borgmästaren i New York Michael Blooomberg försvarar polisens agerande inatt. Ockupera Wallstreetrörelsens läger i New York revs och mer än 70 människor greps. Occupyrörelsen får komma tillbaka, men inte slå upp ett nytt läger, enligt Bloomberg.


New Yorks borgmästare Michael Bloomberg har nu på morgonen lokal tid, halv tre svensk tid, hållit en presskonferens för att förklara polisens agerande under natten.

Enligt borgmästare Bloomberg förvandlades parken där ockupationen pågick till ett område med kriminalitet och att den förvandlats till en sanitär olägenhet.

I natt lokal New York tid fanns ungefär 200 i tältlägret i parken i New York. Men flera demonstranter försökte ta sig dit när ryktet gick om att polisen var på väg för att tvinga bort Occupys demonstranter.

Flera av demonstranterna kedjade fast sig i träd i parken, men bars bort av polis. Men en av demonstranterna som Alltid Nyheter talade med säger att Occupy inte tänker ge upp sin sak.

– Vi kommer fortsätta, vi tänker inte ge upp, säger Kanene Holder, en av demonstranterna i Occupyrörelsen i Zuccottiparken i New York.

– Det började med rykten via mobil-sms och twitter att borgmästaren planerade att få bort Ockupera Wallstreets demonstranter.

Polisen har enligt Holder använt tårgas mot demonstranterna.

Just polisens agerande har fått flera i Ockuperarörelsen att bli än mer övertygade. De tänker fortsätta sin protest på något sätt.

I Oakland, Kalifornien har också rörelsens läger rivits av polisen. Borgmästare Jean Quan hävdar att lägret inte längre handlade om protester mot finanssystemet eller arbetslösheten utan det hade tagit en våldsam väg.

– Vi ber alla att acceptera vårt beslut, säger Jean Quan och förstå att våldet och ett mord i veckan tvingade oss till detta.

Över 30 människor greps i Oakland av polisen igår svensk tid.

Borgmästare över hela USA har de senaste dagarna beordrat att Ockupera Wallstreets läger ska upplösas, med motiveringen att de blivit brotts- och våldsnästen.

Rörelsen samlar arbetslösa, unga och fackligt aktiva i protest mot finanssystemet och det som ses som en orättvis fördelning av samhällets rikedomar. Rörelsen började i USA, men finns också i Kanada och Europa.

Occupy i New York serverade mat och gav sjukvård i sina läger. 35-åriga Samantha Tuttlebee säger att hon arbetade som frivillig i ett vårdtält på Zuccotti Park när räden inleddes under natten.

– Jag är chockad. De tryckte upp mina armar på ryggen. De är verkligen våldsamma, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

På torsdag var det tänkt att Zuccotti Park-lägret skulle fira sin tvåmånadersdag.

Maria Persson Löfgren

Ekot

               

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista