Oljefeber på Oslobörsen

Oslobörsen går betydligt bättre än andra börser i Europa och USA. Uppgången är på nästan 30 procent i år och det beror framförallt på det höga oljepriset. Utländska investerare köper oljebolagens aktier som aldrig förr, men vi svenskar investerar inte så mycket i de norska aktierna.

Det är förmiddag. Flera signaler varnar innan Oslobörsen öppnar och när klockan slår tio stiger temperaturen bland mäklarna.

Omsättningen av aktierna är rekordstor nu och Oslobörsens index närmar sig den högsta nivån någonsin, säger presstalesman Tor-Arne Olsen.

– Ett extremt högt oljepris under lång tid betyder att priset på aktier i energibolagen gått i taket. De stora norska börsbolagen har just oljeaktier och de bidrar till att dra upp indexen väldigt mycket.

Staten har tjänat över 100 miljarder
Oslobörsen har stigit med 30 procent i år. Stockholmsbörsen har stigit med 10 procent. Energiaktierna som tillhör Statoil, Hydro och Frontline drar upp mest i Oslo. På ett och ett halvt år har Statoils och Hydros marknadsvärden fördubblats.

Norska staten har tjänat så mycket som över 100 miljarder norska kronor på aktierna i de två bolagen under den perioden.

Om oljerpiset sjunker vad händer då på börsen?

– Ingen skulle bli förvånad om oljebaserade bolag då faller tillbaka säger Tor-Arne Olsen.

Vill samarbeta mer med Sverige
På börsens övervakningsavdelning så visar bordsflaggor fördelningen av ansvaret under dagen. Den person som har norska flaggan på skrivbordet har huvudansvaret, den med svenska flaggan är nummer två, sen kommer andra länders flaggor.

På Oslobörsen skulle man önska ett större samarbete med Sverige. Det är trist att svenskar inte satsar som andra utländska investerare på Oslobörsen, säger presstalesmannen Tor-Arne Olsen.

I höst ska anställda från Oslobörsen till Sverige för att försöka få investerare intresserade av norska aktier.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".