400 får prova sextimmarsdag i nytt försök

Nu börjar det bli klart hur dom försök med förkortad arbetstid som regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om ska utformas. Omkring 400 personer på ett tiotal arbetsplatser ska med bibehållen lön under två års tid gå ner till 6 timmars arbetstid och vad som då händer med försökspersonerna ska följas av forskare - projektledare är Carina Bildt på Arbetslivsinistitutet:

- Man kan mäta stresshormoner som ju är ett bra mått på hälsan. Man vet redan att det finns kopplingar mellan höga stresshormonhalter och kroppsliga eller psykiska symptom. Man kan också göra enkätundersökningar med anställda och arbetsgivare och forskarna kan vara med på möten och andra aktivitetet för att se vad som händer, säger Carina Bildt.

En sån här omfattande undersökning av arbetstidsförkortningens effekter på hälsa, arbetsmiljö och könsrollsmönster har aldrig gjorts tidigare varken i Sverige eller utomlands fortsätter hon.

Förberedelserna är redan igång trots att regeringens offciella direktiv till Arbetslivsinstitutet kommer först om några veckor men i budgeten finns 100 miljoner kronor avsatta.

Det är inte klart än vilka arbetsplatser det blir annat än att det måste bli olika typer av arbetsplatser inom den offentliga sektorn för att inte bryta mot EUs regler om statligt stöd till enskilda företag.

Arbetstiderna har länge varit i fokus för den politiska debatten - vi måste jobba mindre eller vi måste jobba mer - båda ståndpunkterna förs fram med emfas och Carina Bildt hoppas att den här undersökningen ska få betydelse för debatten

-Istället för att ha hypoteser om vadman ”nog” tycker så hoppas jag att man ska kunna  säga att man ”vet” varför det ser ut på ett visst sätt, säger Carina Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista