Kina i fokus på toppmöte om ekonomi

Pressen ökar nu på Kina att ändra sin valutapolitik, som kritiker, inte minst USA, anser missgynnar övriga länder i världshandeln. Frågan står högt på dagordnignen när G7gruppen, världens ledande industriänder, senare idag träffas i Washington och under helgens möten med Världsbanken och Internationella Valutafonden.

Den här gången måste Kina komma med några konkreta förslag på förändringar, och inte bara tomma ord . Det säger en demokratisk kongresspolitiker inför de ekonomiska toppmöten som inleds med att G7-länderna just träffar företrädare från Pekingregeringen. Det är första gången kineserna får vara med på ett sådant möte med, ytterligare ett tecken på att landet spelar en allt viktigare roll i världsekonomin.

Men frågan om Kinas valutapolitik är ett stort problem. Den kinesiska valutan, yuanen, har ett fastlåst värde mot USAdollarn, vilket inte minst amerikanerna anser gynnar den kinesiska exporten, och därmed kostar många arbetstillfällen här i USA, något som gör frågan inrikespolitiskt laddad. Men även Internationella Valutafonden, IMF, och andra länder är irriterade och uppmanar Pekingregimen att låta landets valuta flyta fritt, vilket experter beräknar skulle kunna leda till en värdeökning på mellan 10 och 40 procent.

Helgens toppmöten kommer också  att handla om fattigdomsbekämpning. Storbritannien har intensifierat debatten med sitt utspel häromdagen  om att man skriver av sin andel av de fattiga ländernas skulder till Världsbanken. Frågan är om andra länder nu kommer att följa exemplet.

Även de höga oljepriserna, biståndsfrågor och det rekordstora amerikanska budgetunderskottet kommer att diskuteras.

Till skillnad från många tidigare mötena med de stora internationella ekonomiska organisationerna väntas inga större protestdemonstrationer, och det beror på att det mesta av intresset  i USA just nu riktas mot det kommande presidentvalet och kriget i Irak.

Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".