Bedrägeriförsök mot SJ-kunder

Någon har lyckats kommit över kontokortsnummer som tillhör 7 000 av SJ:s resenärer i Mälardalen. En okänd person plockade åt sig en hel fil med samlade kontonummer.

– Vi upptäckte dagen efter att det hade varit ett intrång säger Tomas Mann som är chef för aviseringar inom SJ.

Det var natten till fredag förra veckan, som någon hackrade sig in i SJ:s datasystem och snodde åt sig 7 000 kontokortsnummer. Hur det gick till vill inte SJ berätta. De drabbade resenärerna har alla betalat sina resor med kontokort i så kallade timkortsapparater och det är slumpen som har avgjort vilka kunder som blivit bestulna på sina kontokortsnummer:

Hur vet man att man är drabbad?

– Det kan man inte veta utan vi har lämnat vår information vidare till vår inlösande bank som är Nordea och de lämnar informationen vidare till alla banker och sedan tar de bankerna sina beslut om hur de går vidare.

Kan man vara säker på att bli informerad om man är drabbad?

– Jag vet inte det, jag är inte säker.

Hur kan det här hända?

– Det är duktiga hackers som har kommit in i systemet, säger Tomas Mann.

Enligt SJ har ingen hittills blivit av med pengar från sina konton på grund av det inträffade.

Men helt säkra är man inte. Å vem som var in och roffade åt sig numren vet man inte heller. En polisanmälan är gjord, men än så länge har ingen gripits för dataintrånget. Och OM någon resernär nu blir av med pengar, så ska de inte behöva bli lidande för det, det lovar SJ.

Men händelsen oroar dem som brukar handla biljetter vid automaterna.

Tomas Mann säger att SJ beklagar det inträffade men säger också att det inte ska kunna hända igen.

Marie Hallman, Radio Stockholm
marie.hallman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".