Få poliser är invandrare.

För få invandrare problem för polisen

Svensk polis har problem med sina informatörer, samma som hos Säpo där informatörer kan lura myndigheten att agera felaktigt. I båda fallen handlar det om att man har för få anställda med utländsk bakgrund som kan värdera informationen.

Ett exempel på hur polisen luras agera felaktigt är när en man, som vi här kallar Ahmed, i fjol fick ett brev från åklagarmyndigheten där det stod att han var friad från misstankarna om försök till våldtäkt. Förundersökningen var nedlagd. Brott hade inte kunnat styrkas.

Ahmed blev chockad, en polisutredning med honom som misstänkt för försök till ett grovt brott som kan ge flera års fängelse, hade pågått utan att polisen ens kontaktat honom.

Enligt utredningen hade han till och med förhörts på en polisstation i en stad han aldrig vistats i. Nu riktas misstankar mot att polisen har handlat fel. Samma åklagare som lade ned förundersökningen mot Ahmed har initierat en internutredning.

Felinformerade för att dölja sanningen
För den misstänkte mannen, Ahmed, är det hela dock överstökat. Bara någon månad efter att han fick brevet fick han bevis för att polisen blivit felinformerade av en ”känd tjallare”, som han kallar det. En informatör som ville ge sig på honom och använde sig av polisen i en personlig vendetta.

Ahmed säger också att mannen felinformerat polisen för att dölja sanningen, för att den som egentligen bör vara misstänkt för våldtäkten ska kunna gå fri.

Åklagare och internutredare säger till Ekot att förundersökningen mot polisen fortfarande är i ett inledande skede och de vill därför inte kommentera uppgifterna.

Gunnmo utreder saken
Gunno Gunnmo som tidigare var länspolismästare i Stockholms län har av regeringen fått uppdraget att kontrollera hur polisen hanterar mångfaldsfrågor och där hittat problem med felaktig information.

En av konsekvenserna av att vi har för få polismän med annan etnisk bakgrund än den svenska är att det saknas kompetens att värdera och hantera information. Därför kan informatörer desinformera, uppge falska uppgifter till polisen och få myndigheten att agera felaktigt.

– Man missförstår information, feltolkar information och man blir indragen i spel som man inte kan genomskåda, säger Gunno Gunnmo.

Polisen anses okunniga
Det här har också fått till följd att polisen saknar förtroende i invandrargrupper, menar Gunno Gunnmo. Personer med utländsk bakgrund kan inte identifiera sig med en myndighet som nästan enbart består av etniska svenskar.

Medvetandet om att polisen inte är tillräckligt kunniga har också fått folk att misstro polisens effektivitet och intention, säger Gunnmo.

Chefen för polisens kriminalunderrättelsetjänst, Christer Ekberg, delar Gunno Gunnmos uppfattning men säger att man kommer att åtgärda problemen.

– Den delen av polisverksamheten som sysslar med inhämtning av information ska naturligtvis framöver bli betydligt mycket bättre än vad den har varit och är. På det sättet kan man se tiden positivt an i det här sammanhanget. Det har gått lång tid och nu är det dags att göra någonting åt detta, säger Christer Ekberg, chef för polisens kriminalunderrättelsetjänst.

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".