Stockholmsbörsens ägare på köprunda

Stockholmsbörsens ägare OMXx bekräftar att de påbörjat förhandlingar med Köpenhamnsbörsen som kan sluta i ett samgående. Förhandlingarna befinner sig än så länge i ett tidigt stadie, berättar Magnus Böcker VD på OMX.

OMX, som bland annat äger och driver Stockholmsbörsen och börserna i Helsingsfors , Tallin Riga och Vilnius, har under en längre tid kämpat för att bilda en nordisk superbörs.

Redan idag finns det ett samarbete i börsalliansen Norex med just Köpenhamnsbörsen, Oslobörsen och den isländska börsen. Samtalen med Köpenhamnsbörsen om ett ännu närmare samarbete har enligt OMX vd Magnus Böcker precis påbörjats och även om han inte vill kommentera exakt hur långt de kommit så gör han ingen hemlighet av att han hoppas på att kunna skapa en gemensam nordisk handelsplats för aktier i framtiden.

- Det finns en stor efterfrågan från kunderna  i Norden;banker och värdepappersföretag, som agerar i den nordiska aktiemarknaden på en gemensam nordsik börs. Det finns många fördelar med att handla mot en enda börs, s’ger Magnus Böcker.

Reporter Daniel Öhman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".