Blair vill stanna trots hjärtproblem

Den brittiske premiärministern Tony Blair tillbringar fredagen på sjukhus för ett planerat ingrepp mot oregelbunden hjärtrytm. Samtidigt som han berättade det på torsdagskvällen meddelade han att han vill stanna max en mandatperiod till.

Blair väntade till sent på torsdagskvällen med att tillkännage ingreppet och valde att samtidigt att berätta exakt hur länge han vill stanna kvar på sin post: en mandatperiod till, en tredje, förutsatt att Labour vinner ett väntat val nästa vår, men inte längre.

Blair ville göra slut på alla spekulationer om hans framtid, men orsakade en ny spekulationsvåg om tronföljden i Labour

Ovanligt besked
Ingen brittisk premiärminister har gjort vad Blair gjorde sent på torsdagskvällen: gett en tidtabell långt i förväg för hur länge han vill sitta kvar.

– Jag vet att det är ovanligt, sade Blair till BBC, men i ett år har ni frågat mig, nu svarar jag och ger klart besked. Ja, jag vill fortsätta, men inte i evighet, sa han.

Hjärtproblem
Blair var tvungen att ge något slags besked om hur han ser på sin framtid. Det är andra gången på ett år han behandlas för oregelbunden hjärtrytm, och även om han är tillbaka på måndag efter vad som beskrivs som ett rutiningrepp, så leder det till spekulationer om hans hälsa.

Han har också sett sina förtroende- och popularitetssiffror dala. I flera omgångar i år har det spekulerats om att han skulle gå före eller ganska snart efter nästa val och lämna över till finansminister Gordon Brown.

Spekulationer
Men om Blair nu har avfärdat en sorts spekulationer genom att sätta en slutpunkt för sig själv, så har han utlöst en annan, ny spekulationsvåg.

Riskerar han att bli en alltmer maktlös ledare när regeringskollegor och andra i Labour manövrerar för att säkra sin framtid under ny ledning? Finansminister Gordon Brown, som otåligt och bittert väntar på att få ta över och anser sig ha ett löfte från Blair om att stiga åt sidan, är han den givne efterträdaren om fyra eller fem år, eller är Blairs besked startskottet för en tronföljdskamp inom Labour?

Och hur reagerar Gordon Brown, som sägs inte ha fått något förhandsbesked från Blair?

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".