Kammaråklagare Lars Lindman och den åtalades försvarsadvokat Lars-Göran Fredrikson. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Åtalad djurrättsaktivist nekar till hotbrev

1:36 min

I dag startade rättegången i Göteborgs tingsrätt mot djurrättsaktivister som enligt åklagaren försökt tvinga pälshandlare att sluta sälja päls.

Den första rättegångsdagen har handlat om den huvudmisstänkte, en 21-årig man från Göteborg som misstänks för att ha skickat bland annat ett flertal hotbrev.

I rättegången som ska pågå i nio dagar nekar 21-åringen till hotbreven.

– Jag har inte skickat brevet, säger 21-åringen.

Den 21-årige mannen, klädd i rutig skjorta var lugn och samlad i rätten. En stor mängd åtalspunkter är riktade mot honom. Flera fall av olaga hot, dessutom skadegörelse och mordbrand.

Skadegörelsen, när en restaurang som sålde hajfenssoppa fick sina rutor krossade erkänner 21-åringen, i övrigt nekar han till allt. Trots att åklagaren har bevisning i form av fingeravtryck och brev skrivna i mannens eget blod.

Lars-Göran Fredriksson är 21-åringens advokat.

– Vi kan kalla det besvärande bevisning men det är fortfarande så att åklagaren ska knyta det till att man som gärningsman, att man faktiskt har skrivit brevet, eller i varje fall att man är medveten om det, säger Lars-Göran Fredriksson.

Hur förklarar din klient att hans fingeravtryck finns på breven?

– Det förklarar han inte, han bara noterar att det finns, säger Lars-Göran Fredriksson.

I samband med polisens husrannsakan hemma hos 21-åringen hittade polisen ytterligare hotbrev som ännu inte blivit skickade. Dessutom fanns där knogjärn, en batong och rökbomber.

Senare under rättegången kommer ytterligare tre djurrättsaktivister att ställas inför rätta. De har enligt åklagaren tvingat affärsinnehavare att skriva på kontrakt om att sluta sälja päls. Annars skulle skadegörelsen och hoten fortsätta.

Åklagaren liknar det vid en beskyddarverksamhet. De tre djurrättsaktivisterna nekar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista