Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klartecken för flyktingläger i Nordafrika

På fredagen gavs det klartecken till att EU öppnar flyktingcenter i fem nordafrikanska länder för flyktingar som försöker ta sig till Europa.

EU ändrar nu inriktningen i sin flyktingpolitik och flyttar handläggningen av en del flyktingärenden utanför EU:s gränser.

Ordet uppsamlingsläger som använts i debatten är fel ordval säger EU  – istället ska man öppna så kallade mottagningspunkter för flyktingar i Libyen, Algeriet, Marocko, Tunisien och Mauretanien. 

Holmberg har invändningar
EU-länderna diskuterar nu möjligheten att där inrätta gemensamma kontor som behandlar ansökningar om asyl och arbetstillstånd till EU:s medlemsländer.

Sveriges migrationsminister Barbro Holmberg är tveksam.

– Här tror jag att det finns många väldigt många rättsliga och praktiska invändningar. Vi har ännu inte en gemensam asylpolitik i EU, hur ska vi då kunna ha det utanför EU, säger hon.

Men om några år har EU en gemensam asylpolitik och då blir det praktiskt möjligt att samordna arbetet i flykting-mottagningar i Nordafrika.

Kräver att de undertecknar konvention
EU vill stoppa den illegala invandringen som utvecklats till humanitär kris i Sydeuropa men Sveriges migrationsminister anser att det finns fler hinder som undanröjas innan Nordafrika kan bli en organiserad flyktingbuffert mot Europa.

– Här har vi länder som inte har undertecknat Genèvekonventionen och det måste vara ett av de första kraven. Nu får UNHCR EU:s stöd att kräva att de faktiskt undertecknar konventionen, säger Barbro Holmberg.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".