Stopp för antibiotika i Kronoberg

Från och med idag ska läkarna i Kronobergs län inte längre skriva ut ett av de vanligaste antibiotikapreparaten mot urinvägsinfektion. I ett världsunikt projekt ska försöka stoppa problemen med bakterier som blivit resistenta mot antibiotika.

Martin Sundqvist vid infektionskliniken i Växjö är en av de som håller i projektet.

– Vi ser en ökande resistens hos ett flertal bakterier, vad gäller vanligt användande av antibiotika och det vi nu prövar är att se om man kan vända det som man hittills inte har hittat någon bra strategi för.

Så det här ämnet blir en slags testballong för att se om det här går?

– Precis.

Tvåårigt stopp
Det är läkemedlet trimetoprim som inte längre ska skrivas ut i Kronobergs län. Det är ett antibiotikum som ofta används vid urinvägsinfektion, men som mellan 10 och 20 procent av bakterierna idag är resistenta mot.

Under två år ska vårdcentralerna istället erbjuda andra läkemedel och forskarna vill se om ett stopp för trimetoprim innebär att de resistenta bakterierna går tillbaka eftersom de mist sin fiende.

Unikt försök
Försöket i Kronoberg är unikt i sin omfattning, med 180 000 invånare som bas. Det följs därför med stort intresse från både Sverige och omvärlden. Skulle det lyckas kan det vara av stor vikt, tror Martin Sundqvist.

– Detta är naturligtvis väldigt viktigt för sjukvården i stort. Vi gör väldigt många ingrepp idag i form av proteskirurgi, transplantationer och andra stora ingrepp där vi behandlar svåra sjukdomar där antibiotika är en förutsättning för att man ska kunna göra det här. Att begränsa antibiotikaresistens har ett syfte som sträcker sig långt bortom infektionsmedicinens delar, säger han.

Projektet är frivilligt, men uppslutningen verkar bli stor bland Kronobergs vårdcentraler.

Per-Åke Andersson är distriktsläkare på Strandbjörkets vårdcentral i centrala Växjö.

– Jag tycker att det är bra när man följer upp detta med resistensutveckling och man är ju framåt här i Växjö och håller ett öga på det, så det känns bra, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".