Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Miljöpolitiken bra men kan bli bättre"

Publicerat fredag 1 oktober 2004 kl 17.28

Sveriges miljöpolitik får generellt bra betyg i jämförelse med andra industriländer, men den behöver ändå en uppryckning, säger samarbetsorganisationen OECD i en granskning. 

Men det hindrar inte att det finns områden där Sverige kan bli betydligt bättre. Organisationen presenterar inte mindre än 44 förslag till för förbättringar.

– Man kan bli lite mera effektiv i sin miljöpolitik. Det gäller både hur man genomför miljöbalken och miljökvalitetsmålet, säger Lorens Lorentsen som är chef för OECD:s miljödirektorat.

Subventioner ogillas
OECD gillar inte Sveriges undantag när det gäller energiskatter och subventioner för viss industri, som betalar betydligt lägre koldioxidskatt. Det snedvrider konkurrensen, anser OECD.

– Man har kanske lägre energiskatter än vad som vore önskvärt ur effektivitetssynpunkt. Det gäller både energikrävande industri och undantag för torv när det gäller koldioxidavgift, säger Lorentsen.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen menar att en del av de brister som OECD pekar på har sin grund i att man inom regeringen och mellan myndigheter drar åt olika håll:

– Olika ministrar arbetar på helt olika sätt med miljöfrågorna och där saknar vi en dirigent i regeringen. Statsminister Göran Persson talar ofta om ett grönt folkhem men vi ser att vi inte kommer att nå en sådan situation. Ministrarna drar inte jämnt, säger Karlsson.

Skydda fler områden
OECD pekar på att Sverige bör lägga ner mer arbete på att skydda värdefulla naturområden och arter, att skapa marina reservat. Sverige borde också ha gjort mer för att reducera jordbrukets utsläpp av gödande ämnen och bekämpningsmedel.

– Vi måste fortsätta arbetet med naturvården med fler skyddade marina reservat till exempel. Vi måste arbeta med övergödningen i Östersjön. Det känner vi till och därför har havsmiljöpolitiken och vattenpolitiken hög prioritet, säger miljöminister Lena Sommestad.

Vassare analys behövs
Det saknas en integration av miljöaspekter och miljökostnader i svensk trafikplanering och stadsplanering. Och det behövs vassare analyser av hur effektiv lagstiftningen och de ekonomiska styrmedlen är för att uppnå miljömålen anser OECD.

– Vi måste bli duktigare på att beräkna vad som är kostnadseffektivt och vad som fungerar väl. Vi behöver fler miljöekonomer helt enkelt, säger miljöminister Sommestad.

Brukar länderna bry sig om vad ni säger?

– Ja det gör de. Normalt är det så att länderna måste avge en genomföringsrapport. Hur har man tagit hänsyn till de rekommendationer som vi gett, säger Lorens Lorentsen.

Reporter Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".