Fp: Gömda flyktingar ska få stanna

Folkpartiet vill att alla flyktingar som håller sig gömda ska få stanna i Sverige. Man vill också slopa socialbidragen för flyktingar i arbetsför ålder.

Folkpartiet föreslår stora förändringar i den svenska flyktingpolitiken i flera motioner till riksdagen.

– Vi vill i praktiken avskaffa socialbidraget. Vi har det vi kallar för jobb- och utvecklingsgaranti som människor som saknar jobb ska få istället för socialbidrag som är väldigt destruktivt och passiviserande. Vi vill bort från bidragskulturen, säger den folkpartistiske riksdagsmannen Mauricio Rojas.

Folkpartiet vill att flyktingar ska integrera sig själva i det svenska samhället genom att skapa jobb. Lånemöjligheter ska ordnas genom speciella solidaritetsbanker som ska låna ut pengar till projekt i områden med många flyktingar och stor arbetslöshet. Sammanlagt ska en miljard kronor satsas på det här.

När utlänningsnämnden läggs ner, som regeringen föreslagit, och det blir en ny ordning för svensk asylpolitik vill folkpartiet ta bort möjligheten att söka asyl på nytt efter ett avslag.

Flyktingar som inte har asylskäl kommer att avvisas snabbare, säger Rojas. Samtidigt vill folkpartiet att de omkring 10 000 flyktingar som inte är möjliga att avvisa, tillexempel statslösa palestinier, ska få stanna i Sverige. Det gäller även alla gömda flyktingar som finns i Sverige.

– Vi kan inte förstöra livet för människor. Det här är inte humant. När man ser detta på nära håll blir man gråtfärdig. Vi har en plikt att inte behandla människor illa. Det kan regeringen göra men vår sak är att behandla människor med värdighet, säger Mauricio Rojas riksdagsman för folkpartiet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".