Svenska kor.

Professor ställer krav på slakterierna

Slakteriernas utbredda nattuppstallning av kor och andra köttdjur bör upphöra av djurskyddsskäl, säger enledande djurskyddsexpert.

Enligt professor Bo Algers tvingas 10 000-tals svenska slaktkor stå i trånga stålrörsburar, så kallade Uddevallaburar.

– Slakterierna vill ha en allt större andel av de djur man slaktar stående som en buffert. Det betyder att mellan 20 och 50 procent av djuren står uppstallade på natten.

Professor Bo Algers siffror bekräftar att 10 000-tals svenska kor slakteriförvaras nattetid utan tillsyn i de trånga stålrörsburar som Ekot tidigare rapporterat om.

Korna kan inte mjölkas eller utföra naturliga beteenden som att vända sig eller ligga på strö. Ibland fastnar de med horn i gallren så nacken bryts.

Modern teknik används inte
Orsaken är att slakterierna vill ha djur på lager till mornarna och den logistiken är inte bara djurplågande, den är urmodig, enligt djurskyddsprofessorn.

– Kan man få in snabba leveranser på mornarna så behöver man inte ställa upp djur på natten. Det finns en modern teknik till detta som inte utnyttjas idag, säger Bo Algers.

– Det här är ett stort problem. Djuren hamnar i en miljö som de är helt ovana vid och det är naturligtvis väldigt stressigt för dem.

Dåligt samarbete
Vi får allt färre svenska slakterier vilket leder till längre djurtransporter och därmed ökat lidande för djuren. Ofta kör dessutom djurtransporterna förbi både ett och flera slakterier på vägen, eftersom slakteriföreningarna samarbetar dåligt.

Men förmågan i branschen att förändra situationen är låg, enligt Bo Algers. Trots att starka svenska konsumentkrav på en djurvänligare produktion och att internationell forskning visar hur dålig boskapshantering i samband med slakt bara i USA, England och Australien kostar branschen 147 miljoner dollar per år.

Nytt projekt ska hjälpa branschen
Bo Algers djurskyddsinstitution i Skara förbereder nu ett 14-miljonersprojekt där forskarna ska hjälpa branschen att öka lönsamheten genom att minska djurens lidande och kvalitetsmärka köttdjurshanteringen.

– Det handlar om en rad olika målsättningar. Dels att inte behöva ställa upp djur över natten, att inte ha döda djur under transport, att slippa lasta om djur och blanda djurgrupper, samt att korta transporttiderna. Det här är den långsiktiga lösning som behövs, säger Bo Algers, professor vid Lantbruksuniversitet i Skara.

Den 13 oktober har jordbruksdepartementet kallat branschen till möte om slakteriernas djurhantering.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".