G7: dyr olja hotar världsekonomin

Uppdaterad 11:40
Världens sju ledande industriländer i G7-gruppen, sa i ett gemensamt uttlande natten till lördagen, att de mycket höga oljepriserna utgör en risk för världsekonomin.

Varningen kom bara några timmar efter att oljepriset hade nått nya rekordhöga nivåer. Slutpriset på råvarubörsen i New York på fredagskvällen blev 50 dollar och 12 cent per fat, den dyraste noteringen sedan handeln på börsen inleddes för över 20 år sedan.

Efter sitt toppmöte i Washington uppmanade G7-gruppen oljeländerna att försöka hålla nere priserna genom att öka produktionen och också se till att oljemarknaden öppnas för mer insyn så att det blir lättare att balansera tillgång och efterfrågan på marknaden.

Nigerianska rebeller drar sig tillbaka
En god nyhet, åtminstone för tillfället, är att en rebellgrupp i det oljerika Nigeria nu dragit tillbaka sitt hot att attackera landets oljeanläggningar och rebellerna ska istället fortsätta fredssamtalen med den nigerianska regeringen.

Det tidigare krigshotet var en huvudorsak till att oljepriset har rusat i höjden den senaste tiden.

Fortfarande återstår dock flera osäkerhetsfaktorer, bland annat fortsatta sabotage mot den irakiska oljeindustrin och ännu har inte produktionen i mexikanska golfen återvänt till det normala efter de senaste månadernas många orkaner, som dragit fram över området och orsakat stor skada.

Dyrare värma villan i USA
Bland branschbedömare i USA finns olika åsikter om huruvida priserna kommer ligga kvar på de rekordhöga nivåerna eller inte.

Redan syns exempel i vardagen i form av höjda bensinpriser och amerikanen i gemen kan få betala mer för villaoljan i vinter.

Avskrivna skulder långt bort
G7-gruppen kommenterade inte bara oljepriserna efter sitt möte natten till lördagen, industriländerna sa också att de ska arbeta vidare för att minska de fattiga ländernas skulder men uttalandet var relativt allmänt hållet och gav inget konkret stöd till Storbritanniens utspel tidigare i veckan om att helt avskriva de fattiga ländernas skulder.

G7-länderna säger sig också vilja se mer av flexibilitet i världens valutasystem, en tydlig uppmaning till Kina att överge sin politik att ha den kinesiska valutan låst till den amerikanska dollarn, vilket kritiker, inte minst här i USA, anser missgynnar andra länder i världshandeln och därmed är negativt för den globala ekonomin.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".