S vill behålla aktiebolag i äldreomsorgen

2:37 min

Socialdemokraterna vill att pengarna till äldreomsorgen ska blir kvar där, men är samtidigt inte bredda att förbjuda äldreboenden som drivs av aktiebolag. Och av de cirka 50 kommuner där det skandalomsusade Carema Care driver äldreboenden, är nästan en tredjedel socialdemokratiskt styrda.

Att skillnaden mellan de politiska blocken är så liten gör Sverige attraktivt för internationella bolag som Carema, anser Marta Szebeheely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.

– Det blir förmodligen ingen större skillnad om det är en socialdemokratisk regering eller om det är en borgerlig regering. Det är den bedömning som de här aktörerna själva gör för Sverige.

Internationella vårdbolag vill kunna vara säkra på att de kommer att anlitas även efter regeringsskiften. Sverige anses alltså säkert, men inte Danmark och Norge, där socialdemokrater och fackföreningar tydligt sagt ifrån att de inte vill ha vinstintressen inom vård och omsorg. Men det finns inga lagliga hinder för vinstdrivande bolag att vara verksamma där.

Både Carema och Attendo är etablerade i Norge respektive Danmark, men i väldigt liten skala, konstaterar Marta Szebeheely. Att synen på formerna för äldreboendet är så vitt skilda inom socialdemokratin i Norden kan bero på när reformera sjösattes, anser hon.

– Det är en kommunallag som ändras 1991. Socialdemokraterna säger vid den tiden, att ha, vi måste förnya den offentliga sektorn. Och då ser man som ett sätt att förnya den offentliga sektorn att man säger att nu öppnar vi upp för att vi ska få in lite fler alternativ. Då tänker man sig att det ska vara kooperativ, ideella organisationer, som ska stimulera den offentliga sektorn att förnya sig. Sedan kommer krisåren, de kommer direkt efter. Och då blir det väldigt snabbt en priskonkurrens. Kommunerna ser det här som en möjlighet att, oj, om vi prisutsätter så säger vi att den som betalar minst han kan få ta över verksamheten. Då får man ner kostnaderna, säger Marta Szebehely.

Frågan hur socialdemokraternas politik på detta område ser ut i dag, är inte lätt att få ett svar på. Lena Hallengren, som är Socialdemokraternas vice ordförande i riksdagens socialutskott, vill å ena sidan  slå vakt om äldreomsorgspengarna, så att de blir kvar inom äldreomsorgen, men hon är å andra sidan beredd att acceptera de bolag som redan etablerat sig. Det berättar hon på en mobiltelefon med mycket dålig mottagning, från den pågående Kvalitetsmässan i Göteborg.

– Det finns många delar, för att försäkra sig om att de privata aktörer som ändå finns, levererar både god kvalitet och bästa möjliga äldreomsorg för pengarna.

Om man tittar på Carema Care, var de är verksamma i Sverige, det är ett 50-tal kommuner, en tredjedel av socialdemokrater, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i olika konstellationer.

– Ja. Jag tror att det bland annat vittnar om, nu är det förstås väldigt vanskligt att uttala sig om vilka kommuner det handlar om och vad som ligger till grund för det, men vi menar ju att det många gånger är väldigt svårt för en kommun att ha den fullständiga tillsynen.

Birgitta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista