Socialen utreder vart femte barn

Nästan en femtedel av alla barn och ungdomar i Stockholm har någon gång utretts av socialtjänsten. En tiondel har också utsatts för någon typ av åtgärd.

Forskningsledaren Knut Sundell på socialtjänsten i Stockholm, som tagit fram uppgifterna, är förvånad över resultaten.

– Jag funderar på om den målgrupp som finns för social barnavård har kommit att svälla och successivt kommit att inkludera vaga former av situationer då barn antas fara illa. Det kan finnas barn i gruppen som inte behövt vara med, säger han.

Nästan var femte ung Stockholmare utreddes av socialen någon under sin uppväxt var tionde blev föremål för en insats.

Handlar om fosterhem och kontaktpersoner
Knut Sundell och hans kollegor har undersökt ett representativt urval på drygt 2 000 stockholmare födda mellan 1968 och 1975.

Den vanligaste insatsen innebar placering i fosterhem eller annan institution, den näst vanligaste kontaktpersonen eller kontaktfamilj.

I lagen talas det om begrepp som ”barns behov” och ”barn som far illa”. Luddiga begrepp tycker Knut Sundell, som vill att lagstiftningen ska förtydligas.

Kan ändå anmälas för sent
En vanligt förekommande synpunkt i debatten är att socialtjänsten gör alldeles för lite för barn som har det svårt. Att många barn lider i det tysta utan att få hjälp. Knut Sundell menar att det denna undersökning inte på något sätt motsäger detta.

– Vi har tittat på hur situationen sett ut under barnens hela liv. Vid en viss tidpunkt kan det vara så att skolan inte anmäler att barnen far illa utan att de anmäls senare. Det är mycket möjligt att för få barn anmäls vid rätt tidpunkt, säger han.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".