Riksdagen vill stoppa spridning av lätta vapen

Lätta vapen är billiga att köpa, enkla att använda och bidrar till krig och mord runt om i världen. För att motverka spridningen av dem är riksdagsledamöter från alla partier engagerade tillsammans.

De samarbetar även med andra länders parlamentariker i ett internationellt forum som nu senast i veckan träffades i Stockholm och Helsingfors.

Håkan Juholt från socialdemokraterna är ordförande för forumet och han säger att politikerna har en väldigt viktig roll i den här frågan.

– Tullen gör mycket, FN gör mycket men alltså parlamenten som ska stifta och förklara lagarna måste engagera sig. Därför tar vi i med full kraft, säger Håkan Juholt. 

Startade i Centralamerika
Forumet är till för att riksdagsledamöter från olika länder ska träffas och utbyta erfarenheter för att sedan i sina hemländer minska antalet vapen i omlopp.

Dels genom lagstiftning och kontroll av att lagarna verkligen följs men också genom att försöka ändra attityden till vapen.

Ursprungligen skapades forumet för centralamerikanska länder som hade många vapen kvar bland befolkningen efter olika inbördeskrig, men forumet har växt och nu är länder medlemmar. 

De flesta dör av mindre vapen
Ramón Mota Sánchez är deltagare från Mexiko och han säger att man kan se lätta vapen som de riktiga massförstörelsevapnen. 

– Största delen av de som dör i vilken konflikt som helst, dör av lätta vapen, säger han och fortsätter med att berätta att det i sig är ett vitt begrepp. Lätta vapen kan vara allt ifrån pistoler till granatgevär och minor, säger han.

Nya idéer för att få bort vapnen
Ramón Mota Sánchez tycker att forumet spelar en stor roll. För fem år sedan inte fanns ett enda land i Centralamerika med vapenlagar, berättar han, idag har alla det.

Men det finns fortfarande mycket kvar att göra med att förbättra lagarna och se till att de följs. Men det finns också många idéer.

Han berättar att man bland annat i Mexiko låtit folk lämna in sina vapen i utbyte mot mat eller pengar, med gott resultat.

Karin Persson
karin.e.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".